Kapers Samas en Ahrend beslechten kantooroorlog

In plaats van te fuseren, vallen Ahrend en Samas in handen van twee steenrijke families, respectievelijk concurrent Buhrmann. De twee kantoorinrichters pakken hun oude stiel weer op: elkaar bevechten op leven en dood....

'Hartstocht', 'ware liefde', 'zeer intelligent' - Ahrend-topman H. Koenders kwam in de maand oktober clichés en superlatieven te kort om de fusie met Samas te bejubelen. Het nieuwe bedrijf moest Europa's grootste leverancier van kantoorstoelen, paperclips en archiefkasten worden - ruim 8000 medewerkers, omzet 3,3 miljard gulden.

De minder extroverte topman van Samas, H. de Mos, keek nog wat onwennig. Want Ahrend (opgericht in 1896) en Samas (in 1923 begonnen als kantoorboekhandel te Zaandijk) beconcurreerden elkaar decennialang op leven en dood.

Of het überhaupt ooit iets was geworden met de fusie, blijft ongewis. Vrijdag maakten de twee beursfondsen bekend 'in goed onderling overleg' uit elkaar te gaan. Voor wie de sfeer beter wil aanvoelen: alleen de advocaten van Ahrend en Samas hebben goed overlegd. Koenders en De Mos vonden het niet meer nodig elkaar persoonlijk te spreken.

Het ging mis toen het Amsterdamse Buhrmann, dat handelt in kantoorspullen, in november een vijandig bod uitbracht op beide bedrijven. Buhrmann maakte meteen duidelijk dat het Ahrend en Samas wilde opsplitsen. De productie van kantoormeubelen moest de deur uit, de handel in meubels, potloden en printer-inkt mocht blijven. Vooral voor Ahrend was dit onbespreekbaar; Samas bleek minder streng in de leer.

Samas en zijn aandeelhouders - onder wie ING, Aegon en Delta Lloyd - zwichtten uiteindelijk voor Buhrmann: vrijdag werd bekend dat de kantoorbenodigdheden voor 705 miljoen gulden in handen komen van de Amsterdammers.

Ook het lot van Ahrend lijkt intussen bezegeld. Grootaandeelhouders HAL en Egeria, namen waarachter de schatrijke families Van der Vorm en Brenninkmeijer schuilgaan, hebben het met succes opgenomen tegen Buhrmann door samen een hoger bod uit te brengen op alleen Ahrend. Daarmee legden ook zij een bom onder het beoogde samengaan van de kantoorhandels.

Hun gelegenheidsvehikel Stonehaven kan rekenen op 78 procent van de stukken, zo werd donderdag gemeld. Nu Samas heeft besloten het roer om te gooien en een van zijn twee kernactiviteiten te verkopen aan kaper Buhrmann, rest Ahrend weinig anders dan om de tafel te gaan zitten met de Brenninkmeijertjes en de Van der Vormpjes.

Van de oorspronkelijke reden voor de fusie Ahrend-Samas is tijdens de 'kantooroorlog' weinig meer vernomen. Samen zouden ze de 'noodzakelijke' schaalgrootte krijgen, met de bijbehorende inkoopkracht en een beurswaarde waardoor grote beleggers misschien weer geïnteresseerd zouden raken in vergadertafels en punaises.

Ahrend-topman Koenders, die binnenkort vertrekt, hield zich vrijdag groot. 'Stonehaven is ook een goede oplossing, 78 procent van de aandeelhouders vindt dat kennelijk aantrekkelijk.' Van een vijandige overname wil hij niet weten. Koenders houdt het op 'niet vriendelijk'.

In plaats van de grootste kantoorspullen-leverancier van Europa - de kroon op zijn carrière - wordt zijn bedrijf nu van de beurs gehaald door twee families. Zijn opvolger mag opnieuw de strijd aanbinden met twee oude vijanden: een uitgekleed Samas en onruststoker Buhrmann. Veel gezelliger is het niet geworden in de kantoorinrichtersbranche.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden