Kapers 11/9 lieten toestel crashen

De kapers van United Airlinesvlucht 93 hebben op 11 september 2001 het toestel met opzet in een veld in Pennsylvania laten neerstorten....

Op de geluidsbanden is te horen hoe een van de kapers de terroristpiloot Ziad Jarrah voorstelt aan te sturen op een crash. De reden zou zijn dat de vier kapers de opstand van de passagiers niet aankunnen. Met mobiele telefoons waren enkele passagiers op de hoogte gebracht van de aanslagen op het WTC in New York, die even daarvoor hadden plaatsgevonden.

FBI-directeur Robert Mueller heeft deze versie van de gebeurtenissen achter gesloten deuren uit de doeken gedaan voor de Congres-commissie die de toedracht van de aanslagen onderzocht. De weerslag daarvan in het onlangs verschenen 858 pagina's tellende rapport had nog niet eerder de aandacht getrokken.

Over de crash van vlucht 93 is veelvuldig gespeculeerd. Het toestel zou bijvoorbeeld uit voorzorg door de Amerikaanse luchtmacht zijn neergehaald; bewijs is voor die theorie nooit geleverd.

Zowel president George W. Bush als minister van Justitie John Ashcroft heeft geregeld de moed van de passagiers van Vlucht 93 geprezen. De FBI heeft benadrukt dat de conclusies over het verloop van de gebeurtenissen niets afdoet aan de heldenstatus die zij VS hebben gekregen.

De transcriptie van opnames uit de cockpit is nog altijd geheim, maar FBI-directeur Mueller zei dat enkele minuten voordat het toestel de grond raakte een kaper 'Jarrah adviseerde om het vliegtuig te laten neerstorten en zo een poging van de passagiers om de macht over het vliegtuig te veroveren te beëindigen'.

Familieleden van slachtoffers hebben wel de gelegenheid gekregen de banden te beluisteren. Alice Hoglan, die haar zoon verloor, herinnerde zich de transcriptie van de arabische dialoog als volgt: 'Maak je het nu af?', 'Nog niet.' De meeste familieleden trokken uit de opnames de conclusie dat de passagiers wel degelijk zijn doorgedrongen tot de cockpit: er is glasgerinkel te horen waarop de kapers 'Nee!' roepen.

De laatste woorden, gesproken door een rustige stem in het Engels, zouden zijn geweest: 'Trek hem op.' De stem is zo duidelijk dat de spreker in de cockpit moet zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.