Kaper 9/11 brengt Saoedi-Arabië in verlegenheid

De Saoedische autoriteiten zijn in verlegenheid gebracht door de bewering van Zacarias Moussaoui dat Al Qaida kort voor de aanslagen nog geld kreeg van vooraanstaande leden van het Saoedische koningshuis.

MoussaouiBeeld AFP

Moussaoui zit in de Verenigde Staten vast wegens zijn rol in de aanslagen van 9/11. Hij beweert ook dat hij met een Saoedische diplomaat plannen heeft gemaakt voor een aanslag op Air Force One, het vliegtuig van de Amerikaanse president.

Moussaoui deed zijn beweringen in een verklaring voor een rechtszaak waarmee nabestaanden van de slachtoffers van 9/11 miljarden dollars schadevergoeding proberen te krijgen van de financiers van de terreurorganisatie. De Saoedische autoriteiten noemen de beschuldigingen onzin. Volgens hen is Moussaoui 'geschift' en is al eerder gebleken dat hij een leugenaar is.

Andere aanslagen

De Franse-Marokkaanse Moussaoui werd in augustus 2001 gearresteerd nadat hij achterdocht had gewekt bij een instructeur op een vliegschool in Minnesota waar hij vlieglessen volgde. Pas na 9/11, een maand later, kregen de Amerikaanse autoriteiten door dat hij betrokken was bij het complot. Volgens hen was hij de twintigste kaper, hoewel zijn exacte rol steeds onduidelijk is gebleven. Moussaoui zelf zei dat hij andere aanslagen voorbereidde.

Al meteen na 9/11 moest Saoedi-Arabië zich verdedigen tegen beschuldigingen dat het in het geheim banden onderhield met Al Qaida. Saoedi-Arabië financierde in de jaren '80 en '90 fundamentalistische groeperingen, zoals de mujaheddin die in Afghanistan tegen de Sovjettroepen streden. Sommige van hen sloten zich later aan bij Al Qaida, de terreurgroep onder leiding van Osama bin Laden.

Moussaoui, die levenslang heeft gekregen, beweert nu dat Al Qaida eind jaren negentig nog geld kreeg van een aantal Saoedische kopstukken, onder wie prins Turki al-Faisal, destijds het hoofd van de geheime dienst.

Ook prins Bandar bin Sultan, de Saoedische ambassadeur in Washington, en prins Alwaleed bin Talal, het rijkste lid van de koninklijke familie, zouden contacten hebben gehad met de terreurgroep.

Bandar bin Sultan (Archieffoto uit 2008)Beeld ap

Brieven

Sommige deskundigen zetten echter vraagtekens bij de beweringen van Moussaoui dat hij in 1999 brieven van Bin Laden zou hebben overgebracht tijdens een ontmoeting met enkele van de belangrijkste leden van de koninklijke familie. Die zouden hem geld hebben meegegeven voor Al Qaida. In die tijd beschouwden de Saoedische autoriteiten Bin Laden echter al als staatsvijand nummer 1. Jaren eerder hadden ze hem al het staatsburgerschap ontnomen wegens zijn oproepen het Saoedische bewind omver te werpen.

Sommige Amerikaanse politici dringen er nu bij het Witte Huis op aan een tot nog toe geheim gehouden hoofdstuk van het rapport van een onderzoekscommissie van het Congres over 9/11 openbaar te maken. Die 28 pagina's gaan over de rol van Saoedi-Arabië, maar president Bush weigerde ze openbaar te maken uit vrees de relaties met het land te verstoren. Volgens voormalig senator Bob Graham, die destijds voorzitter was van de onderzoekscommissie, bevat het hoofdstuk sterke aanwijzingen dat Saoedi-Arabië de voornaamste financier was.

Maar Philip Zelikow, die het onderzoek van de '9/11 Commissie' leidde, zegt dat zijn onderzoek geen bewijzen heeft gevonden dat de Saoedische autoriteiten of leidende figuren uit het koninkrijk AlQaida hebben gefinancierd. Wel is volgens hem mogelijk dat Saoedische liefdadigheidsinstellingen geld hebben gegeven aan de terreurgroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden