Kapel was veelgevraagd orkest

Het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht is een groot deel van zijn leden verloren. Van de 42 muzikanten die op tournee waren naar Italië zijn er achtentwintig overleden bij de vliegtuigramp in Eindhoven....

De overige muzikanten wisten te ontsnappen aan het vreselijke lot. Zij zijn na het optreden op de taptoe van Modena met een auto naar huis gereden, en hoorden het nieuws pas bij terugkomst. Drie korpsleden bleef het ongeluk bespaard; zij waren vanwege ziekte niet meegereisd naar Italië.

Bijna alle muzikanten waren tussen de twintig en vijfentwintig jaar. In het orkest zaten vijf vrouwen en zes dienstplichtige soldaten. De dienstplichtigen zouden officieel maandag afzwaaien, maar hadden toegezegd door te spelen tot de taptoe van Breda, volgende maand.

'Het waren nette jongens. Bepaald geen zooiers', zegt de portier van de Brederodekazerne in Vught. 'Ze waren trots op hun uniform, een groot verschil met de soms slordige dienstplichtigen.'

Aan de poort van de kazerne speelde zich maandagavond een nachtmerrie af voor de vijftien familieleden die de orkestleden kwamen begroeten. De muzikanten bleven weg. In plaats daarvan waren er medewerkers van de maatschappelijke dienst van Defensie om hen op te vangen. Later op de avond zijn de nabestaanden naar Eindhoven gebracht, waar in het crisiscentrum de ouders, broers, zussen en partners wachtten op nieuws. Ze hoopten tegen beter weten in. Er was sprake van totale ontreddering, aldus burgemeester G. de Graaf van Vught.

Het Fanfarekorps was een van de vier orkesten binnen de Landmacht. Het bestond pas een jaar. De kapel was ontstaan uit een bezuinigingsfusie van het Fanfarekorps der Genie, dat al sinds de jaren vijftig in Vught was gelegerd, en het Fanfarekorps der Limburgse Jagers dat Seedorf als thuisbasis had. In januari speelde het korps voor de eerste keer in de nieuwe bezetting op de Brederodekazerne.

Het was een veelgevraagd gezelschap dat door het hele land en ook over de grens optrad. Enkele leden van het korps hebben in Zagreb nog het 'It's a long way to Tipperary' ingezet, toen Dutchbat III door prins Willem-Alexander, premier Kok en minister Van Mierlo werd verwelkomd na de val van Screbrenica.

Soms stond de kapel meerdere keren per dag op de planken. De groep speelde bij militaire ceremonies, staatsbezoeken en herdenkingen, en trad ook op om goodwill te kweken voor NAVO-oefeningen.

Zo speelden de muzikanten in Italië voor de bewoners van Villafranca, die zich de overvliegende F16-straaljagers van de NAVO moeten laten welgevallen. In Nederland luistert het orkest regelmatig open dagen en wervingscampagnes voor beroepssoldaten op. Speciaal voor de toekomstige rekruten nam de kapel nummers van Gloria Estefan, Michael Jackson en Whitney Houston op in het repertoire. Het gezelschap speelde vooral marsen, Amerikaanse muziek van vlak na de oorlog, maar ook Bach werd ten gehore gebracht.

Het Fanfarekorps gaf, net als zijn voorganger, jaarlijks een koffieconcert in schouwburg de Speeldoos in Vught, waar de groep veel oefende. De zaal was steevast bomvol, zegt de burgemeester.

De meeste muzikanten waren beroeps. Sommige amateurs hoopten hun speelstijl in de fanfare verder te verbeteren, zodat ze op het conservatorium zouden worden toegelaten. De orkestleden speelden niet alleen in de fanfare, maar ook in hun woonplaats bij muziekgezelschappen en dweilorkesten.

Commandant T. Koppers van de Brederode- en Lunettenkazerne herinnert zich de korpsleden als 'mensen die uitermate begaan waren met hun vak. Ze hadden een fulltime baan aan de muziek.'

Burgemeester De Graaf van Vught heeft de indruk dat de muzikanten buitengewoon trots waren bij het Fanfarekorps te horen. Tot voor kort, vertelt hij, bestond het gezelschap alleen uit dienstplichtige militairen. Iedere maand kwam een nieuwe lichting aan die op auditie moest bij de kapelmeester. 'Ik herinner me dat het korps altijd wilde laten horen dat het beter was dan de orkesten van de beroeps.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden