Kap met Paars-plus, kies voor Rood-plus

De vorming van het nieuwe kabinet is een nogal ingewikkeld proces. Nederlanders voorzien de informateurs van advies...

Bij PvdA, D66 en GroenLinks zien de meesten het wel zitten met Paars-plus. Bij de VVD overheerst het wantrouwen. Geef de partij eens ongelijk. De VVD zal heel wat water in de wijn moeten doen. Het centrale geschilpunt is of het economisch herstel voldoende is gevorderd om diep ingrijpende bezuinigingen te kunnen verdragen.

De kredietcrisis heeft ons onderscheid leren maken tussen de reële economie en de financiële economie. In de reële economie wordt gewerkt om producten te maken en diensten te verlenen. De financiële economie is de wereld van het grote geld, de zakenbanken en de beleggers, waar met geld wordt geschoven om in razend tempo meer geld binnen te halen. Door bijvoorbeeld Organon op te kopen, het kapitaal aan kennis eruit te zuigen en de schillen op de vuilnishoop te gooien. De financiële economie is begonnen als dienstverlening aan de reële economie, maar die financiële economie heeft in de kredietcrisis de reële economie in haar val meegesleept.

De VS hebben daar adequaat op gereageerd door de speelruimte van banken en beleggers aan strikte banden te leggen. Dat was mogelijk doordat Amerika één natie is met een centrale economische overheid. Europa is afhankelijk van de afzonderlijke staten en die beschermen hun eigen banken en financiële centra. Europa bezuinigt omdat ze zwaarder tilt aan het risico van een verstoorde financiële economie dan aan de kans dat de reële economie wordt gefnuikt. Wat Nederland zou moeten doen, is voorzichtigheid betrachten bij de bezuinigingen en op Europees niveau krachtig aandringen op het temmen van de financiële economie en de bescherming van werknemers tegen aandeelhouders die het uitsluitend te doen is om de snelle winst.

Daarvoor is steun te vinden bij de SP! Het CDA is misschien voor rede vatbaar. Maar Rutte kan het zich niet veroorloven om met een coalitieakkoord thuis te komen dat het prille herstel van de reële economie ontziet door de bezuinigingsdrift te beteugelen. Laten PvdA, D66 en GroenLinks dus hun koers bijstellen en afstevenen op Rood-plus.

Jan Zweens, oud-gemeenteraadslid en oud-statenlid voor de PvdA.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden