Kantoor Amnesty in Moskou afgesloten door Russische autoriteiten

Het kantoor van mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Moskou is op slot gedaan door de Russische autoriteiten. De sloten zijn vervangen, het alarmsysteem is ontmanteld en de ingang is verzegeld.

Het kantoor van Amnesty in Moskou werd door de Russische autoriteiten verzegeld.Beeld reuters

'Onze buren zeggen dat vijf mannen de deur forceerden om half tien 's ochtends', zegt Alexander Artemjev van Amnesty International in Moskou. 'Toen ze vroegen wat er aan de hand was, zeiden de mannen dat het om een huurgeschil gaat.'

De gemeente van Moskou, verhuurder van het kantoor, claimt dat Amnesty 'contractuele verplichtingen' niet nakomt. Daarom zou de gemeente het huurcontract opgezegd hebben.

Amnesty zegt dat het contract tot het einde van het jaar loopt en dat de huur altijd op tijd betaald is. In de afgelopen twintig jaar zouden er nooit problemen zijn geweest. Amnesty zegt nooit geïnformeerd te zijn door de gemeente over een geschil.

Het is de eerste keer dat een kantoor van een internationale non-gouvernementele organisatie verzegeld wordt door de Russische autoriteiten. Russische ngo's liggen al wel langer onder vuur.

Amnesty International beticht de Russische regering van mensenrechtenschendingen. Dinsdag vroeg de organisatie aandacht voor politiek gevangene Ildar Dadin die een celstraf van 2,5 jaar uitzit wegens 'overtredingen van demonstratiewetten'. In een brief aan zijn vrouw claimt Dadin dat hij gemarteld wordt in de Russische gevangenis. De gevangenis ontkent zijn verhaal, de regering heeft een onderzoek ingesteld.

Medewerkers van Amnesty International in een café naast hun kantoorBeeld Tom Vennink

Stempel

De verzegeling van Amnesty's kantoor in Moskou betekent dat de vier vaste medewerkers hun werk niet kunnen voortzetten. Zij kunnen niet bij hun documenten en computers. Ook kunnen ze niet bij het stempel van de organisatie - zonder (rond) stempel gelden papieren in Rusland niet als officiële documenten.

'De grote vraag is of dit een georkestreerde aanval is', zegt Amnesty-medewerker Ivan Kondratenko in een oud sovjetcafé dat woensdagmiddag dienst doet als kantoor voor het buitengesloten team. 'Het kan ook dat dit van een ontevreden lokale functionaris komt. Dat hopen we maar, dan wordt het wel rechtgezet, denk ik.'

Tot nu toe richtten restricties van het Kremlin zich vooral op Russische ngo's en op buitenlandse geldschieters. Ngo's moeten zich volgens nieuwe wetten registreren als 'buitenlandse agent'. Buitenlandse geldschieters zoals de stichting van miljardair George Soros zijn verboden. In 2015 ondertekende president Poetin een wet die 'ongewenste organisaties' uit het buitenland verbiedt, maar die wet is niet tegen Amnesty International gebruikt.

Kremlin ontkent

Medewerkers van Human Rights Watch, een andere mensenrechtenorganisatie met een kantoor in Moskou, vrezen dat de inval bij Amnesty problemen inluidt voor internationale ngo's in Rusland. 'Het verontrustende is dat Amnesty niet gewaarschuwd is door de gemeente', zegt Joelia Gorboenova van Human Rights Watch Moskou door de telefoon.

De inval past volgens Gorboenova in het 'vijandelijke klimaat' voor mensenrechtenorganisaties in Rusland. 'De Russische regering ziet bescherming van mensenrechten als een instrument van het Westen om Rusland te verzwakken. Onze Russische partners hebben moeten sluiten. Mensenrechtenwerk wordt ontzettend moeilijk gemaakt.'

Het Kremlin ontkent betrokkenheid bij de inval. De woordvoerder van president Poetin zei tegen persbureau Interfax dat hij er pas 's middags van hoorde en verwijst naar de Moskouse gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden