Kantonrechter kan niet met geld ontslag vergulden

Stelt u zich eens voor dat er op een 'goede' dag een enveloppe op de deurmat valt met daarin een aangetekend schrijven van de advocaat van uw werkgever....

In paniek belt u uw directeur. 'Wat maken jullie me nou?', vraagt u hem. 'Ja luister eens, ik kan er niets aan doen het is uit mijn handen', is het antwoord. 'Neem een advocaat zou ik zeggen, het is een kwestie van het bestuur geworden.' In galop gaat u richting advocatenkantoor, waarbij u de inrichting opvalt. 'Hier is niet op een dubbeltje gekeken', denkt u. U legt zelfverzekerd uw geval uit, want u denkt een behoorlijke rechtsbescherming te hebben, u heeft toch een vast dienstverband? Een kwartier later met een zwaar gemoed en vijfhonderd gulden lichter staat u weer op de stoep.

Uw kansen op behoud van uw baan zijn minimaal, heeft de uitermate correcte jurist u voorgespiegeld. 'U mag blij zijn als u nog een vergoeding overhoudt aan deze kwestie', had hij verteld. De volgende dag staat het in alle kranten, 'Gouden handdruk wordt eerlijker'. 'De kring van kantonrechters is voornemens om eensluidender te vonnissen inzake arbeidsconflicten, en dat vooral betrekking hebbende op de financiële handdrukken die gegeven worden.' De FNV en de advocatuur staan juichend langs de kant. Achteloos wordt verder vermeld dat van de 4500 arbeidszaken er 95 procent ontbonden wordt. 'Waarom is er zo'n juichstemming?', denkt u.

Een maand later staat u letterlijk op de keien met in uw handen een 'gouden handdruk', die u ervaart als een stalen vuistslag in uw rechtvaardigheidsgevoel. Met het hoofd naar beneden hangend meldt u zich bij de bedrijfsvereniging in de hoop in aanmerking te komen voor een WW-uitkering.

'Ja kijk eens hier, dat is nu spijtig meneer, maar u heeft toch echt ook een ietse pietse beetje schuld hoor', wordt u verteld door een snotaap die nog geboren moest worden toen u al meehielp de gaten te dichten van de Zeeuwse dijken na de watersnoodramp. 'U kunt voor een uitkering terecht bij de sociale dienst, meneer.'

Die middag bij de sociale dienst gebeurt het volgende. 'Goedemiddag meneer, ik heb uw dossier doorgenomen en u begrijpt dat u pas een uitkering van ons kunt ontvangen als u uw gouden handdruk heeft opgegeten.

U begrijpt er niets meer van.

Met stijgende verbazing heb ik het krantenbericht over de kantonrechtersformule gelezen.

Met het invoeren van een landelijke formule inzake vonnissen bij arbeidsconflicten denken de kantonrechters een oplossing gevonden te hebben om de onvrede omtrent de verschillen in vonnissen weg te nemen.

De FNV blijkt evenals de VNO-NCW tevreden te zijn met deze nieuwe wijze van vonnissen.

Per jaar wordt rechtgesproken in 4500 arbeidszaken, 95 procent van de vonnissen houdt in 'ontbinding van de arbeidsovereenkomst'.

Hoezo tevreden FNV?

Per jaar verliezen op deze wijze dus 4275 mensen hun baan met alle gevolgen van dien.

In de meeste gevallen leidt dit tot bergen ellende van de betrokkene en zijn omgeving.

De 'afkoopsom' die door de kantonrechtersformule wordt bepaald is vaak niet meer dan een dun doekje voor het bloeden, want we praten normaliter niet over enorme bedragen.

Uiteraard is in bepaalde gevallen een terugkeer naar de werkvloer niet meer gewenst, maar elke verhouding in de vonnissen van arbeidszaken is zoek.

Was het misschien niet beter geweest als de kantonrechters zich eens achter het oor hadden gekrabt vanwege het feit dat maar liefst 95 procent van hun vonnissen een ontbinding betreft? Wordt er gezien deze cijfers niet erg snel naar dit middel gegrepen?

Het wordt de werkgevers wel erg makkelijk gemaakt om van hun personeel af te komen.

Iemand die op deze wijze zijn baan verliest maakt een traumatische tijd door en ontbinding wordt in de meeste gevallen als een veroordeling ervaren.

Geen formule uit de toverhoed van de kantonrechter die dat kan goedmaken.

ZWOLLEGuus Zuiderbaan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden