Kantje boord

Halfgrappig mengsel van woordgrap en misverstand

Kantje boord van Jon van Eerd door REP Producties.


Schouwburg Amstelveen, 7 november. Tournee t/m 28 april: kantjeboord.nl


Geen economische crisis te bekennen in Kantje boord, de nieuwste klucht van en met Jon van Eerd. Deze speelt zich af op zee, op het luxe jacht van een rijke industrieel, ver weg van de bewoonde, realistische wereld. Het is een plek waar mensen een meningsverschil oplossen door elkaar te vermoorden en waar een woordgrapje als 'het water staat me tot aan de lippen' een lachsalvo waard is.


Kantje boord is een halfgrappig mengsel van ultiem flauwe woordspelingen en energiek uitgespeelde misverstanden. Die laatste zijn vooral leuk dankzij de sterke cast, en dan vooral dankzij Van Eerd. Ofwel: Harrie Vermeulen, Van Eerds vaste alter ego in al zijn zelfgeschreven komedies.


Dit keer is Harrie Vermeulen een overijverige accountant. Hij vindt een gat van 30 miljoen in de boekhouding en roeit onmiddellijk met een houten bootje naar het jacht van zijn baas om deze in te lichten. De baas is not amused. Het gaat om een dubieuze, financiële constructie, die geheim moest blijven. Hij besluit zijn accountant te vermoorden. Maar dit blijkt met een kluns als Vermeulen nog niet zo eenvoudig.


Op zijn beste momenten heeft Van Eerd een mimiek en houding die aan die van Rowan Atkinson als Mr. Bean doen denken. Hij slaat mensen in hun kruis en beledigt ze zonder het zelf door te hebben. Hij stoot telkens zijn kop aan dezelfde laag hangende lamp en lacht er dan schaapachtig bij.


Dat de komiek tot het uiterste gaat, blijkt wel als hij na een hoop doldwaas gehannes met lijken door kajuiten opeens met een (echte) bebloede neus op het toneel staat. Hij speelt gewoon door. Harrie Vermeulen had kunnen zeggen: 'Ik deed alsof mijn neus bloedde.'


De andere acteurs spelen hun dienende bijrollen zoals het hoort. Arie Cupé is een uitstekende aangever en op de momenten dat Van Eerd zich moet verkleden, ontpopt Vera Mann zich tot een heuse comédienne. Filip Bolluyt speelt bovendien een prima lijk.


Uiteindelijk sterft iedereen in een explosie, maar het theater van Van Eerd kent geen zorgen. In het programmaboekje staat tussen advertenties voor jachtverzekeringen ('Belandt nooit tussen de wal en het schip!') en de Hiswa een lijst met 125 speelbeurten door het hele land. Hoezo crisis?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden