Kansloze asielzoekers uitgesloten van beroep

Evident kansloze asielzoekers krijgen niet het recht in hoger beroep te gaan tegen een voor hen negatieve uitspraak van de rechter....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De bewindslieden Sorgdrager en Schmitz van Justitie schrijven dit in een woensdag aan de Tweede Kamer verzonden notitie. Ze verwachten voor de zomer van 1996 een voorstel tot wijziging van de Vreemdelingenwet gereed te hebben voor advies aan de Raad van State.

Het kabinet volgt in grote lijnen een eerder dit jaar uitgebracht advies van de Hoge Raad. Daarin waren de randvoorwaarden voor de terugkeer van het hoger beroep in vreemdelingenzaken reeds aangegeven.

Sorgdrager en Schmitz gaan er van uit dat de terugkeer van het hoger beroep voor vreemdelingen een jaarlijkse kostenpost van ruim veertig miljoen gulden met zich zal meebrengen.

De asielprocedures zullen door de invoering van het hoger beroep langer worden, tenzij de administratieve beslissing in eerste aanleg kan worden versneld. Dit laatste zal zeker moeten gebeuren, schrijven de bewindslieden van Justitie. Het is de uitdrukkelijke bedoeling van het kabinet dat herinvoering van het hoger beroep voor vreemdelingen niet leidt tot een 'substantiële verlenging' van de asielprocedure.

De vreemdeling moet zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over zijn kansen om in Nederland te mogen blijven. Daarbij telt dat de kosten van de opvang voor asielzoekers beheersbaar moeten blijven. Wat Sorgdrager en Schmitz 'in ieder geval' proberen te vermijden is dat met de introductie van het hoger beroep voor individuele asielzoekers een mogelijkheid wordt gecreëerd om hun verblijf in Nederland te verlengen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden