Kansenongelijkheid in onderwijs is geen verwachting, maar een feit

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 11 mei.

null Beeld anp
Beeld anp

Brief van de dag: zuur hè?

Ouders die het kunnen betalen kopen voor hun kind extra hulp in om het zo goed mogelijk door de school te loodsen (Voorpagina, 10 mei). Is dat nieuws?

Mijn dochter heeft geen bemiddelde ouders en geeft al jaren bijles aan scholieren, toen ze zelf nog scholier was voor extra zak- en kleedgeld, inmiddels om haar studie te betalen en zo minder te lenen van DUO.

Er zitten kinderen bij die hun hele middelbare schooltijd lang elke week in de proefwerktijd soms uren per dag bijles krijgen à raison van een tientje per uur. We hebben weleens uitgerekend dat ouders voor hetzelfde geld een privéschool hadden kunnen betalen.

'Ik snap niet dat ze niet gewoon havo mag doen', verzuchtte mijn dochter soms, want leuk is het niet altijd om een ongemotiveerde en soms ongelukkige scholier te moeten bijspijkeren.

Vanzelfsprekend kopen die ouders ook examentraining in. En later financieren ze uit eigen middelen of door een verhoging van de hypotheek op hun eigen woning een huis voor hun kind dat gaat studeren (Economie, 10mei). 'Er is toch wel heel veel geld in Nederland' staat er in de kop boven dat artikel.

Zeker, ook dat is geen nieuws, alleen de verdeling klopt niet zo. De kansenongelijkheid is dan ook geen verwachting, maar een feit. Klinkt zuur hè? Is het ook.

Mariëtte Spierings, Amsterdam

Bedroevend

De onstuitbare opmars van examen-trainingen en schaduwonderwijs (voorpagina de Volkskrant, 10 mei) geeft aan dat het met de kwaliteit van het reguliere dagelijkse onderwijs bedroevend gesteld is.

Ruud van Ling, Heerhugowaard, oud-leerkracht

Nivelleringsaltaaar

Als ouder ben je aan je kinderen verplicht de optimale condities te bewerkstelligen om ze de beste kansen voor een gelukkig leven te geven. Daar hoort, zeker nu, een goede opleiding bij. Dus als je merkt dat je kind moeite kan hebben met examens, kun je ervoor kiezen je kind een examentraining te laten volgen. Je doet toch alles voor je kind?

De Onderwijsinspectie ziet dat anders (Voorpagina, 10 mei): die spreekt (in nogal oubollige, linkse jarenzeventigtermen) over 'kansenongelijkheid' en over een 'industrie' (oeh: er wordt geld aan verdiend!).

Ten eerste: je zou kunnen verwachten dat onderwijs van zo'n hoge kwaliteit is dat deze training niet eens nodig is (en dat de Onderwijsinspectie daarop toeziet). En ten tweede: denken ze nou echt dat je je kind gaat offeren op hun nivelleringsaltaar en die training niet laat geven omdat dat kansenongelijkheid geeft?

Ik hoor het mezelf nog niet zeggen: 'Mijn kind is gezakt voor z'n examen omdat het anders zo zielig is voor die kinderen die geen examen-training kunnen betalen.' U wel?

Bram Meijer, Middelharnis

Train examen online

In het artikel over examentrainingen (Voorpagina, 10 mei) werd volledig voorbijgegaan aan de zeer effectieve, kosteloze eindexamentrainingen met persoonlijke feedback die op internet beschikbaar zijn. Met digitale open-sourcetrainingen hebben leerlingen gelijke kansen op examensucces, ongeacht de financiële mogelijkheden van hun ouders.

Rola Hulsbergen, Gouda

Waarom vmbo vergeten?

Al jaren verbaast het me dat zelfs de Volkskrant en de NOS groot melding maken van de 'start van de examenperiode' terwijl de leerlingen in het beroepsgerichte vmbo al vóór de meivakantie hun praktijkexamens hebben afgerond. Afgelopen maandag zijn hun theorie-examens gestart, maar daar lees je niets over. Jammer en onterecht dat deze grote groep leerlingen in de media en dus in de beeldvorming wordt vergeten. Het is voor alle leerlingen belangrijk gezien te worden. Alleen als je gezien en gekend wordt, kun je groeien in wie je bent. In het onderwijs doen we dat al heel lang. Gaan de media ook voor het vmbo beroepsgericht meedoen?

Viola Scheerder-Rhee, Haarlem, adjunct-directeur Haarlem College

Rookverslaving

Wij hebben onze kinderen nooit een antirokenpreek gegeven (Wetenschap, 10 mei). Wat we wel hebben gedaan is onszelf steeds presenteren als het best denkbare voorbeeld van het desastreuze gevolg van aan roken beginnen: verslaving. Af en toe een sigaret is voor je gezondheid geen ramp. Maar bij de meeste mensen blijft het daar niet bij. Je bent binnen de kortste keren verslaafd. Je kunt er dan niet meer afblijven en rookt te veel.

Het kwartje viel. Beiden, inmiddels twintigers, roken niet.

G.J. de Reij, Middelburg

Vrije wil

Sta mij toe Max Pam (O&D, 10 mei) erop te wijzen dat God geen robots heeft geschapen, maar mensen naar zijn beeld, met een vrije wil. Plus tien adviezen hoe te leven; inclusief de leefregel 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet'. Het verwijt 'Waarom laat God dit toe?', zou daarom moeten luiden 'Waarom laten wij mensen dit toe?' Ook de Volkskrant heeft de vrije wil deze bijdrage wel of niet te plaatsen. Als ervaringsdeskundige kan ik u verzekeren dat hij daar dikwijls gebruik van heeft gemaakt, en nog maakt.

Henk Smit, Schagen (NH)

Leeftijd

Als laatbloeier verkneukel ik me bij het succes van lotgenoten. Bernard Hopkins was wereldkampioen boksen op zijn 49ste. Zoetemelk was 40 toen hij de Amstel Gold won. En Alfred Birney, 65, wint glorieus de Libris.

Oude helden houden de aangename illusie in stand dat leeftijd geen rol speelt.

Joost Heyink, Zuidwolde (Gn)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden