Kansen missie-Kunduz slinken

De Kamer hoorde maandag dertig deskundigen over de politietrainingsmissie in het noorden van Afghanistan. 'We zijn niet gerustgesteld geraakt.'

DEN HAAG - De politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz staat op losse schroeven. Bij zowel GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap als ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is maandag de twijfel gegroeid na het horen van dertig deskundigen in een hoorzitting. GroenLinks (10 zetels) en ChristenUnie (5 zetels) zijn nodig om het kabinetsvoorstel een krappe meerderheid te laten halen.


Meteen na afloop van de hoorzitting zei ChristenUnie-Kamerlid Voordewind: 'We zijn niet gerustgesteld geraakt.' Hij was geschrokken dat de Afghanen in de hoorzitting zeiden dat ze, als het leger mensen tekort komt, een beroep doen op de politie. 'Onrustbarend om te horen.' Volgens Voordewind ligt het voor hem fiftyfifty, waarbij er ook nog twee zeer kritische collega's in zijn fractie zitten.


GroenLinks-leider Jolande Sap stelde dat na de hoorzitting de kansen 'vandaag kleiner zijn geworden'. Het kabinet moet in het debat met een heel goede uitleg komen. Daarbij moet het voorstel ook nog heel anders worden uitgevoerd dan het kabinet zich had voorgesteld.


'De zorgen zijn groter geworden', aldus Sap. Ze vindt dat het kabinet de motie van D66 en GroenLinks te veel heeft opgerekt naar een militaire missie. Zij hadden na de val van het vorige kabinet gevraagd om een civiele politietrainingsmissie.


De Tweede Kamer wil vandaag, een dag voor het eerste debat, een vertrouwelijk overleg met minister-president Mark Rutte. Aanleiding is het geheime rapport van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) dat ze gisterochtend konden inzien over de veiligheidssituatie in Kunduz. Donderdag is het finale Kamerdebat. Ook zijn er voor Rutte vragen over de militaire kant van de training aan de politierecruten.


Achtereenvolgens traden voor de Kamerleden op Afghaanse bestuurders, Europese politie-experts, afgevaardigden van de Verenigde Naties en de Duitse commandant, die namens ISAF het bevel voert en de militaire en politievakbonden. Vooral de laatsten hamerden op de veiligheidsaspecten en voldoende draagvlak in de samenleving voor de missie. In de laatste opiniepeiling van Maurice de Hond is 68 procent van de Nederlanders tegen.


Jorrit Kamminga, directeur van het ICOS (International Council on Security and Development), sprak zich uit voor de missie. 'Het vergroten van het vertrouwen in de politiemacht moet het uiteindelijke doel zijn.' Hij signaleerde dat in het zuiden van Afghanistan, in moeilijker omstandigheden dan in Kunduz, toch vooruitgang wordt geboekt bij het opleiden van de politie.


Directeur Rob de Wijk van het Centre for Strategic Studies HCSS hamerde erop dat de internationale schade die is aangericht door het vertrek uit Uruzgan, moet worden beperkt door deze missie te gaan doen. 'Zo geven we ook invulling aan onze Grondwet, namelijk het bevorderen van de internationale rechtsorde.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden