Kansen Franse presidentskandidaat Macron stijgen na pact met Bayrou

De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron vormt een alliantie met de centrumpoliticus François Bayrou. Daarmee nemen zijn kansen op het presidentschap toe. De afgelopen weken zakte Macron iets weg in de peilingen, terwijl de rechtse kandidaat François Fillon zich juist enigszins herstelde van het schandaal rond de 'spookbaan' van zijn echtgenote Penelope.

Peter Giesen
François Bayrou sluit zich aan bij Emmanuel Macron. Beeld afp
François Bayrou sluit zich aan bij Emmanuel Macron.Beeld afp

Marine Le Pen staat op 26 tot 28 procent in de peilingen en zal vrijwel zeker de tweede ronde bereiken. Haar tegenstander zal waarschijnlijk Macron of Fillon zijn. Dinsdag gaf een poll Fillon weer een voorsprong op Macron. In de meeste peilingen van de afgelopen weken blijft Macron zijn rechtse tegenstander voor, op voorwaarde dat François Bayrou zou afzien van een kandidatuur. In dat geval zou een flink deel van de aanhang van Bayrou, goed voor 5 tot 6 procent, naar Macron gaan.

Bayrou liet maandenlang onzekerheid bestaan over zijn kandidatuur, maar gaf woensdagmiddag uitsluitsel. Hij zag af van een eigen kandidatuur en bood Macron een alliantie. Macron liet vrijwel meteen weten het aanbod te accepteren. Als voorwaarde stelde Bayrou onder meer de invoering van een evenredig kiesstelsel en een wet ter verbetering van de politieke moraal.

Met de alliantie verbreedt Macron zijn basis. Niettemin houdt zij ook een risico in. Macron schoot omhoog omdat hij jong, nieuw en anders was. Nu gaat hij in zee met een 65-jarige politieke veteraan, exponent van een generatie waar de Fransen genoeg van hebben.

François Bayrou heeft zijn politieke leven lang gevochten voor een sterk centrum in de Franse politiek. Bij de presidentsverkiezingen van 2007 haalde hij 18 procent, achter Ségolène Royal en Nicolas Sarkozy. Zoals veel centrumpolitici krijgt hij vaak het verwijt een draaitol te zijn. Vorig jaar steunde hij de Republikein Alain Juppé en noemde hij Macron nog 'de kandidaat van de krachten van het geld'.

In de roman Onderworpen van Michel Houellebecq wordt hij genadeloos geportretteerd als de premier onder een moslim-president, een opportunistische politicus die alles doet om zijn ambities te bevredigen. Houllebecq beschreef Bayrou onder meer als 'een politiek dier zonder consistentie, slechts goed in het aannemen van een voordelige houding in de media.'

Le Pen aangeklaagd

De Franse justitie heeft de kabinetschef van Marine Le Pen aangeklaagd vanwege een ‘spookbaan’ in het Europees Parlement. Catherine Griset was parlementair assistent van Le Pen in het Europarlement, maar zou in werkelijkheid slechts voor het Front National gewerkt hebben. Le Pen noemde de affaire een ‘politiek complot’.

Emmanuel Macron is jong en onervaren, maar opeens de man die Le Pen moet stoppen

Het lijkt alsof een rockster optreedt in het Palais des Sports. Achtduizend mensen in een afgeladen zaal, vier- tot achtduizend mensen die buiten naar een groot videoscherm kijken. Emmanuel Macron, de nieuwe politieke superster, bezoekt Lyon in zijn race naar het Elysée.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden