Nieuws

Kanselierskandidaat Laschet in opspraak na ‘slecht getimede’ video met mondkapjeshater

De Duitse kanselierskandidaat Armin Laschet ligt onder vuur vanwege een video waarin hij in discussie gaat met een tegenstander van coronamaatregelen. Volgens de critici toont de christendemocraat Laschet te veel begrip voor een figuur met dubieuze, extreemrechtse ideeën.

Peter Giesen
Kanselierskandidaat Armin Laschet tijdens een persconferentie. Beeld Federico Gambarini/dpa-Pool/dpa
Kanselierskandidaat Armin Laschet tijdens een persconferentie.Beeld Federico Gambarini/dpa-Pool/dpa

Ook de timing van de video zou verkeerd zijn. De CDU bracht de video uit op een moment dat Duitsland geschokt was door de moord op een pompbediende. Zaterdagavond werd hij doodgeschoten door een klant, nadat hij de man had gevraagd een mondkapje op te zetten bij het afrekenen van zijn boodschappen.

Dwarsdenkers

In de video is een korte scène te zien waarin een man tijdens een campagnebijeenkomst in Erfurt bij Laschet op het toneel springt. Laschet laat hem vervolgens in de microfoon klagen over de coronamaatregelen. De boodschap: de CDU gaat geen conflict uit de weg en blijft met iedereen in gesprek, ook met de Querdenker (‘dwarsdenkers’) die tegen het coronabeleid protesteren. Volgens de CDU is de video goed gevallen bij de leden.

Maar volgens critici is de man die bij Laschet op het toneel sprong een dubieuze en gevaarlijke figuur. Het gaat om een voormalige buschauffeur uit Thüringen die bekend werd toen hij als chauffeur van een schoolbus de kinderen opriep hun mondkapje af te doen.

Op zijn Telegram-kanaal verschijnt hij met een als ‘volksleraar’ bekend staande extreemrechtse activist, terwijl hij de coronamaatregelen vergelijkt met het nationaalsocialisme. Volgens de gezondheidsexpert Janosch Dahmen van Die Grühnen is de video een belediging voor iedereen die tegen het virus strijdt. De sociaaldemocratische europarlementariër Katarina Barley vindt dat de CDU ‘aan de rechtse rand’ vist.

Raad voor Ethiek

De video werd op een ongelukkig moment naar buiten gebracht, zegt de voormalige voorzitter van de Duitse Raad voor Ethiek, Peter Dabrock. Hij noemde het onbegrijpelijk dat de CDU de scène heeft gehandhaafd, nadat zaterdag een 20-jarige pompbediende werd doodgeschoten in Idar-Oberstein, een stadje in Rijnland-Palts.

De vermoedelijke dader is de 49-jarige software-ontwikkelaar Mario N. Volgens Der Spiegel was N. een frequent bezoeker van socialemediakanalen waar samenzweringstheorieën op het gebied van corona en klimaat worden verkondigd. Op zijn eigen, inmiddels gewiste Twitter-account leefde hij geweldfantasieën uit. ‘Ik verheug me op de volgende oorlog. Ja, dat mag destructief klinken, maar anders komen we niet uit deze spiraal’, schreef hij in 2019. Een maand daarna schreef hij in zijn laatste tweet: ‘Mijn spieren zijn gespannen, mijn geest gescherpt. Genade aan hen, die deze situatie veroorzaakt hebben. Of nee, genade zou onrecht zijn.’

Samenzweringstheorieën

Zaterdag werd N. door de pompbediende gewezen op de plicht een mondkapje te dragen. Anderhalf uur later kwam N. terug en schoot de pompbediende dood. Hij voelde zich door de coronamaatregelen in de hoek gedrukt en ‘zag geen andere uitweg’, verklaarde hij tegenover de politie. Het slachtoffer leek hem ‘verantwoordelijk voor de hele situatie, omdat hij de regels had doorgedrukt’.

Gezien de escalatie van samenzweringstheorieën is de moord niet verrassend, zei Stephan Kramer, de chef van de Verfassungsschutz (de dienst die belast is met het opsporen van extremisme) in Thüringen: ‘Het is te betreuren dat er altijd doden moeten vallen voordat het gevaar serieus wordt genomen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden