Kansarme huurder geweerd

Vier Rotterdamse woningcorporaties gaan in een aantal woningblokken huurders weren die geen werk hebben of in het verleden overlast hebben veroorzaakt. Zo moet worden voorkomen dat kwetsbare 'kantelwijken' in de deelgemeente IJsselmonde (Rotterdam-Zuid) verder afglijden.

ROTTERDAM - 'De buurten waar de leefbaarheid ernstig onder druk staat, hebben een adempauze nodig ten aanzien van de komst van nieuwe bewoners', staat in het convenant dat vandaag wordt ondertekend door de gemeente Rotterdam, de deelgemeente IJsselmonde en de woningbouwcorporaties Vestia, Woonbron, Woonstad en Havensteder.

De corporaties grijpen niet in heel IJsselmonde in, maar op het niveau van een aantal woningbouwcomplexen. De toelatingscriteria gaan gelden voor ruim twaalfhonderd woningen in 'kantelwijken'.

'De wijken in IJsselmonde lijken op het eerste gezicht op sociaal en fysiek gebied gemiddeld en stabiel, maar bij nadere inspectie op buurt- en complexniveau zijn er delen waar dit stabiele karakter gevaar loopt door de instroom van kansarmen', schrijft het college van Burgemeester en Wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

GroenLinks en SP zijn kritisch over de maatregelen. 'Het is niet wenselijk dat een groot deel van Rotterdam-Zuid op slot wordt gegooid voor kwetsbare huurders', zegt SP-raadslid Leo de Kleijn. 'Deze groep kan voortaan nog moeilijker een woning vinden in de prijsklasse die ze zich kan veroorloven. Leefbaarheid, of het gebrek daaraan, wordt gelijk geschakeld met werkloosheid en lage inkomens. Ik vrees bovendien dat de strenge regels gaan leiden tot leegstand.'

'We maken ons geen zorgen over leegstand, maar we houden het wel in de gaten', zegt woordvoerster Mireille van den Boom van Havensteder. Deze corporatie gaat inkomenscriteria stellen voor 265 woningen in de Thomas a Kempisbuurt in de wijk Lombardijen. 'Het is onze plicht om mensen met een laag inkomen aan een woning te helpen. Daarvoor zijn we als corporatie opgericht. Maar daarnaast zijn we er ook voor de leefbaarheid.'

Volgens de 'Rotterdamwet' kunnen al maatregelen worden getroffen voor spreiding van huurders, bijvoorbeeld om te voorkomen dat kansarme migranten allemaal in dezelfde buurt terechtkomen. Maar de maatregelen in IJsselmonde gaan volgens de corporaties minder ver dan de mogelijkheden die de Rotterdamwet biedt.

'De Rotterdamwet vinden we een te grof en te stigmatiserend instrument', zegt Eric Smulders van corporatie Woonstad. 'De Rotterdamwet bestempelt hele wijken tot probleemgebied. Dit is lokaal maatwerk op het niveau van losse complexen. We willen niet hele wijken stigmatiseren.' Woonstad brengt 192 woningen in het complex Meezenbroek/Wickenburg onder in het convenant.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden