nieuwsvrouwenquotum

Kans op vrouwenquotum groeit: CDA is om

De kans groeit dat Nederland een verplichtend vrouwenquotum krijgt. Coalitiepartij CDA, tot nu toe tegenstander van zo’n quotum, wil dat de regering het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) overneemt om een ‘ingroeiquotum’ in te stellen voor meer vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven. 

Herna Verhagen, voorzitter van de Raad van Bestuur, neemt plaats voor aanvang van een aandeelhoudersvergadering van PostNL.Beeld ANP

De christendemocraten dienen samen met coalitiegenoot D66 een voorstel in voor een vrouwenquotum, werd donderdag bekend. In het SER-rapport steunen ook werkgevers van VNO-NCW, die eerder gruwden van verplichtende maatregelen, het advies voor een verplicht quotum van 30 procent vrouwen in raden van commissarissen. 

Sinds 2013 is er een wettelijk streefcijfer van 30 procent, maar die vrijwillige maatregel levert bij lange niet na genoeg op. Vooral het aantal vrouwen in de raden van bestuur – de dagelijkse leiding van een bedrijf – blijft ver achter. De SER pleit daarom voor een hard ‘ingroeiquotum’. Als een raad van commissarissen nog niet voor 30 procent uit vrouwen bestaat, mogen er geen nieuwe mannen worden benoemd. De stoel van de commissaris blijft leeg totdat er een vrouwelijke commissaris is gevonden. En meer vrouwelijke commissarissen leidt tot meer vrouwelijke bestuurders, is het idee. 

Het kabinet zou het huidige streefcijfer kunnen verlengen met vier jaar, maar het aantal vrouwen aan de top groeit nog te langzaam, vinden werkgevers, vakbonden en bepaalde partijen in de Tweede Kamer. Van de 88 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven voldoen 58 nog niet aan dit streven. Het CDA voegt zich nu bij regeringspartner D66, die in september haar steun uitsprak voor het vrouwenquotum. ‘Dat is goed nieuws en daarom pakken we meteen door met een gezamenlijke motie’, zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Ook partijen als GroenLinks, PvdA en DENK pleiten voor zo’n quotum. Regeringspartijen VVD en ChristenUnie zijn tot nu tegen. De sleutel is nu in handel van de SP. Kamerlid Jasper van Dijk noemt het een ‘interessant voorstel’. Tegenover ANP laat hij weten dat de kans dat zijn fractie de motie volgende week gaat steunen ‘fifty-fifty’ is.

Stigma

Tegenstanders gruwen van een quotum, omdat het stigmatiserend werkt voor vrouwen. Bovendien zou de overheid zich niet mogen bemoeien met benoemingen bij particuliere bedrijven. Volgens de voorstanders is de afgelopen zeven jaar gebleken dat vrijwillige maatregelen voor meer vrouwen aan de top niet werken. Zij vinden het SER-voorstel niet ver genoeg gaan. De minimaal 30 procent vrouwen zou niet alleen moeten gelden voor de commissarissen, maar ook voor de bestuurders. Bovendien zou het quotum niet alleen moeten gelden voor beursgenoteerde bedrijven, maar voor alle vijfduizend grote bedrijven en organisaties die onder het wettelijk streefcijfer vallen, vinden zij.         

Belangenbehartiger van grote beleggers Eumedion zet overigens vraagtekens bij het voorstel, omdat het de verantwoordelijkheid van aandeelhouders voor benoemingen weghaalt.

Het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Planbureau concludeerden recent na onderzoek dat er geen bewijs is dat meer vrouwen aan de top van bedrijven meer winst oplevert. Voor het tegendeel ontbreekt eveneens bewijs.

Saillant

Niet alleen de top van het bedrijfsleven heeft moeite met meer diversiteit. Ook de zeventien adviescolleges van de regering zijn, tegen de wettelijke bepaling van evenredigheid in, nog steeds mannelijke witte bolwerken.

Voer voor discussie

Vrouwenquota zijn al tijden voer voor verhitte discussie.  In onze rubriek Tegenpolen komen twee verschillende visies aan bod: oud-topman Jan Bout vindt quota een goed idee, zakenvrouw Elske Doets ziet juist grote bezwaren. Voormalig Eurocommissaris en VVD-prominent Neelie Kroes vertelde onlangs aan de Volkskrant waarom zijzelf radicaal van mening veranderde over de wenselijkheid van vrouwenquota.

Columnist Sheila Sitalsing is zonder voorbehoud vóór. Ze moet zachtjes wenen om de talloze ‘handvesten, convenanten, charters, codes voor de ‘guvernens’ en ander geduldig papier vol vrome voornemens om te beginnen met het wegbikken van de dikke kleilaag van mannen die de weg naar de macht verstoppen’, die tot dusver dus nog nergens toe leidden. Daniela Hooghiemstra merkte in haar column juist op dat we erg selectief zijn in de sectoren en gremia waarvoor we quota willen: je hoort nou nooit eens iemand over vrouwenquota bij de stadsreiniging of slachthuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden