Kans op universiteit in Haarlem groter: gemeente koopt koepelgevangenis

De kans dat Haarlem een universiteit krijgt, is een stuk groter geworden. In de nacht van donderdag op vrijdag besloot het college van burgemeester en wethouders tot aankoop van de voormalige koepelgevangenis, ondanks een gelijk aantal voor- en tegenstanders in de gemeenteraad.

De koepelgevangenis in Haarlem. Beeld ANP

De gemeente zal de gevangenis nu overkopen van het Rijksvastgoedbedrijf, om het pand vervolgens direct door te verkopen aan de stichting Panopticon. Die heeft een plan klaarliggen om er restaurants, ateliers en een university college te vestigen, een campus waar circa 600 studenten een brede bacheloropleiding kunnen volgen. Volgens Panopticon kost het plan de gemeenschap geen geld.

Het college van burgemeesters en wethouders was altijd voorstander van een university college in de Koepel. 'Het is een kans voor de stad', zegt wethouder Jeroen van Spijk (D66) deze week in de Volkskrant. 'We willen graag studenten naar Haarlem trekken. En het is goed voor de buurt. De bewoners zijn erg enthousiast - dat zie je niet vaak bij een bouwproject.'

Onder meer de coalitiepartijen CDA en PvdA waren tegen het plan. Ze twijfelden over de financiële onderbouwing. Ook is nog onduidelijk of Panopticon wel een onderwijsinstelling bereid zal vinden om de campus te runnen. De Universiteit van Amsterdam haakte na aanvankelijke interesse af. Pas deze week spraken de Vrije Universiteit en de Open Universiteit de intentie uit het plan te willen verkennen. Harde afspraken zijn er nog niet.

Het leek er daarop op dat het plan zou sneuvelen in de gemeenteraad. Donderdagavond bleek PvdA'er Moussa Aynan echter toch voor het plan te stemmen. Daarmee was de stemverhouding in evenwicht, waarna het college om twee uur 's nachts de knoop doorhakte. Panopticon krijgt de Koepel.

Komt er een universiteit in de Haarlemse koepelgevangenis?

Krijgt Haarlem een universiteit? Slapen er binnenkort studenten in de cellen van de voormalige koepelgevangenis in Haarlem? De plannen liggen klaar, de buurt is enthousiast en het college van burgemeester en wethouders steunt het project. Alleen de gemeenteraad ligt nog dwars. Lees hier het eerder geschreven artikel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden