Kans op 'postume' bouw van museum Van Eyck

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) praat met de provincie Zeeland en de gemeente Middelburg over de bouw van het kunstmuseum dat de dit jaar overleden Aldo van Eyck met zijn echtgenote Hannie voor deze stad heeft ontworpen....

Velen vinden dit doodzonde van het ontwerp van de grote architect. Onder de bewonderaars bevindt zich directeur Rudi Fuchs van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij wil zelfs wel een dependance in het nieuwe gebouw Middelburg onderbrengen, hetgeen door staatssecretatis Van der Ploeg van Cultuur van harte wordt toegejuicht. De bewindsman streeft immers naar 'collectiemobiliteit'. Die moet ertoe leiden dat kunst zo veel mogelijk uit de depots komt en voor zoveel mogelijk mensen te zien is.

Het museum van de Van Eycks werd destijds bedoeld als onderdak voor hedendaagse kunst. Karel Appel zou aan de binnenkant schilderwerk aanbrengen. In 1993 ging de Middelburgse raad wel akkoord met de plannen voor het museum. Dat kreeg toen de werktitel 13/IX mee, naar de datum waarop het voorstel werd aanvaard (13 september) en de stemverhouding van dertien raadsleden voor en negen tegen.

Begin 1995 stond er nog geen steen op de andere, maar was de begroting al van vijf naar 8,5 miljoen opgelopen. Dat werd de raad te gortig. Er werd voor een tekort van tienduizenden guldens per jaar gevreesd. Ook zou het draagvlak binnen de gemeente te gering zijn.

Het rijk beloofde een miljoen gulden bij te dragen, Zeeland 2,5 ton en het Cultuurfonds van de VSB 7,5 ton. Deze toezeggingen mochten niet meer baten. Het echtpaar Van Eyck werd met 4,5 ton afgekocht.

De nu lopende gesprekken zijn nog in een oriënterend stadium, waarschuwt een woordvoerster van Van der Ploeg. De staatssecretaris staat echter zeker 'welwillend' tegenover de verwezenlijking van het museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.