Kans op bierverbod in landbouw

Bier en melk kunnen mogelijk vanaf 1 juli niet meer zomaar worden gebruikt in de land- en tuinbouw. Wel om te consumeren, maar niet om er slakken mee te bestrijden (bier) of de handen mee te ontsmetten (melk), en dat zijn populaire toepassingen in de biologische land- en tuinbouw.

AMSTERDAM - Een half jaar geleden besloot de Europese Commissie dat er voor elk bestrijdingsmiddel toelating moest worden aangevraagd door de fabrikant. Eerder was de lijst met huismiddeltjes altijd een uitzondering, maar het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) kondigde aan deze uitzonderingslijst in te trekken.


Van een hele reeks biologische huismiddeltjes is het nu onzeker in hoeverre ze nog kunnen worden gebruikt.


Tot vandaag mogen tuinders hierover hun mening geven, 'en die wordt natuurlijk serieus bekeken', zegt de woordvoerder van het CTBG.


Biologische tuinders staan op hun achterste benen. Rob Baan, een biologische tuinder in het Westland: 'Wij wassen onze handen en mesjes altijd in magere melk. Slakken vangen we met bier, dat gebeurt al eeuwen, maar dat mag niet meer. We hebben al de caviapolitie, maar straks krijgen wij dus bezoek van de slakkenpolitie.'


Zeep, dat gebruikt hij nog het meest. Om zijn zaden te wassen, om luizen te bestrijden. Het doet geen vlieg kwaad, maar mag niet meer zomaar worden gebruikt. Net zo min als spiritus tegen luis, keukenzout tegen onkruid, chitosan tegen schimmels, citronella-olie tegen vliegen en muggen en rond dertig andere middeltjes.


De Europese Commissie komt nog met een lijst 'basisstoffen', stoffen die voor andere doeleinden op de markt worden gebracht maar wel als bestrijdingsmiddel worden gebruikt. Best mogelijk dat suiker (gebruikt tegen sommige vormen van wortelrot) en CO2 (groeibevordering) op die manier ontsnappen aan de toelatingsplicht.


Voor een aantal middelen zal toelating moeten worden aangevraagd. Hoe lang het gaat duren: bij CBTG weten ze het niet, maar dat de tijd dringt is het college wel duidelijk. Want ja: er moet wel zorgvuldig onderzoek worden gedaan. 'Wij zijn er uitermate scherp op of middelen schadelijk zijn voor mens of natuur. We gaan niet de lat lager leggen als het gaat om deze stoffen. Wij kunnen natuurlijk niet het onderbuikgevoel laten meewegen dat bier wel goed zou zijn, of zout. Ook als het gaat om zout of preparaten van knoflook: je wilt objectief wetenschappelijk weten of het middel schadelijk is of niet.'


Volgens secretaris Jo Ottenheim van Nefyto, de vereniging van bestrijdingsmiddelenfabrikanten, vergt een 'gewone' toelating van een 'gewoon' middel al gauw tien jaar en 200 miljoen euro. Die procedure zal zeker niet nodig zijn voor melk en bier, verwacht hij. Waarschijnlijk zullen die komen te staan op een Europese lijst met 'basisstoffen' die niet als bestrijdingsmiddelen zijn bedoeld maar wel zo worden gebuikt. En er komt een onderscheid tussen pesticiden met een laag risico en 'gewone' bestrijdingsmiddelen. Dat een middel biologisch is, zegt Ottenheim, bijvoorbeeld een puur plantenextract, heeft er niets mee te maken. 'Die middelen zijn niet altijd onschadelijk; de natuur maakt gemene stofjes'.


Wanneer de Europese Commissie de lijsten heeft samengesteld, is niet bekend. Staatssecretaris Bleker komt binnenkort met een brief aan de Tweede Kamer over deze kwestie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden