‘Kans op 65 duizend Britse griepdoden’

In Groot-Brittannië neemt de onrust toe over de Mexicaanse griep; voorspellingen van de overheid hebben tot grote krantenkoppen geleid. Het ministerie van Gezondheid heeft gezegd in het zwartste scenario rekening te houden met 65 duizend doden.

Groot-Brittannië is met afstand het zwaarst getroffen land in Europa; tot dusver overleden er zo’n dertig mensen aan het virus. Afgelopen week werden er 55 duizend nieuwe griepgevallen gemeld.

Volgens de hoogste arts van het ministerie, Liam Donaldson, is het ‘veel te vroeg’ om iets te kunnen zeggen over het aantal doden. Maar bij het Britse staatszorgstelsel, de NHS, ligt een draaiboek klaar dat ervan uit gaat dat 60 procent van de bevolking besmet zal raken.

Niet iedereen zal merkbaar ziek worden; in dit scenario overkomt dat bijna eenderde van de bevolking, ofwel een kleine twintig miljoen mensen. Bij een sterftepercentage van 0,35 levert dat 65 duizend doden op.

Experts waarschuwden echter voor gegoochel met statistieken, en haastten zich dit hoge aantal te nuanceren. Veel media verzuimen bijvoorbeeld te melden dat jaarlijks al duizenden Britten overlijden aan ‘gewone’ griep.

Als het sterftepercentage van de Mexicaanse griep zou meevallen en bijvoorbeeld uitkomt op 0,1 procent (een op de duizend), bedraagt het aantal doden bijna 20 duizend. Dat is iets minder dan er in de winter van 1999-2000 overleden tijdens de laatste reguliere Britse griepepidemie.

Dat neemt niet weg dat Groot-Brittannië een uitschieter is. Het aantal besmettingen lag vorige week al een factor tien tot twintig hoger dan in landen met een vergelijkbare of grotere bevolking, zoals Frankrijk en Duitsland, waar zelfs nog geen mensen overleden aan het virus.

Een verklaring voor de enorme ‘voorsprong’ van de Britten is onder meer hun reisgedrag. In Mexico, de bron van het virus, vieren meer Britten vakantie dan inwoners uit enig ander Europees land. Ook het door de griep zwaar getroffen New York is favoriet. Bovendien is de Londense luchthaven Heathrow het drukste internationale vliegveld van Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden