nieuws

Kans groeit dat Nederland op 28 april deels uit lockdown gaat: terrassen open, avondklok weg

Na urenlang overleg in het Catshuis zondagmiddag is het demissionaire kabinet ‘iets positiever over mogelijke versoepelingen op 28 april’, meldden ingewijden. Daarmee groeit de kans dat vanaf volgende week de terrassen weer open mogen, de avondklok verdwijnt en winkels open mogen.

Natalie Righton
Demissionair premier Mark Rutte komt zondagmiddag bij het Catshuis aan. Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte komt zondagmiddag bij het Catshuis aan.Beeld ANP

Voor het hoger onderwijs gelden de meest positieve geluiden: studenten mogen vrijwel zeker vanaf maandag 26 april weer een dag per week fysiek onderwijs volgen. Zij volgen sinds december online les, terwijl jongere leerlingen op het basis- en voortgezet onderwijs al sinds februari en maart weer (deels) naar school mogen.

Het definitieve besluit over de versoepelingen valt dinsdag. Het plan is om Nederland de komende maanden in vijf stappen uit de harde lockdown te halen, mits de cijfers de goede kant op gaan. Het verloop van die cijfers de komende dagen is cruciaal. Ook wordt gekeken naar het aantal gevaccineerden en het bredere epidemiologische beeld.

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge willen de situatie ‘aanzien’ tot dinsdag en geven daarna een persconferentie om hun besluit mede te delen.

Glas halfvol

Tot het laatste moment blijft het spannend welke kant het kwartje op zal vallen. Het demissionaire kabinet wil het openingsplan voor Nederland pas in werking stellen als de piek van de derde coronagolf voorbij is. Dat is nog niet het geval.

De nieuwste weekcijfers geven niet heel veel reden tot optimisme. Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen lag afgelopen week 10 procent hoger dan de week ervoor. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen daalde wel iets, maar bereikt toch het hoogste niveau sinds april vorig jaar.

Toch hopen de demissionaire bewindspersonen en Jaap van Dissel van het RIVM op korte termijn op een positieve ontwikkeling. De piek van de derde coronagolf vlakt af en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Een ingewijde meldt dat het demissionaire kabinet overweegt om onder deze omstandigheden het risico te nemen om Nederland verder van het slot te halen, zoals dat in februari ook gebeurde toen de scholen open gingen.

OMT-lid Marc Bonten klonk bij het programma WNL op Zondag ook al voorzichtig optimistisch. ‘Het aantal coronapatiënten op de ic’s is de afgelopen dagen niet afgenomen, maar ook niet gestegen. Het glas is half vol of half leeg.’

Hoopvol

Het besluit om de versoepelingen mogelijk toch door te voeren is goed nieuws voor de groeiende groep Nederlanders die snakt naar meer vrijheid. Ook zondag weer zochten zij massaal de buitenruimten op: in dichtbevolkte steden moest de politie parken weer afgrendelen omdat het te druk werd. Bij gebrek aan eigen tuin of een open terras, zochten stedelingen elkaar in groten getale buiten op. Daarbij werd de anderhalve meter afstand nauwelijks in acht genomen. Reden dat burgemeesters uit de grote steden eerder al pleitten voor het gereguleerd openen van de terrassen.

De afgelopen dagen was Rutte nog somber over de vooruitzichten. Hij zei dat de terrassen mogelijk pas in de tweede helft van mei open zouden kunnen. Vooral ziekenhuismedewerkers hebben grote zorgen over de timing van het versoepelen van de regels. Dit weekeinde kreeg een chirurg veel bijval voor een petitie tegen een gepland fieldlabexperiment in Breda, waar duizenden mensen op Koningsdag naartoe willen. Het is nog onduidelijk of het feest mag doorgaan.

Vorige week kondigde het demissionaire kabinet voor het eerst in maanden aan dat serieuze versoepelingen van de coronaregels worden overwogen. Aangezien de immuniteit voor het virus in de samenleving langzaam maar zeker toeneemt, zouden per 21 april mogelijk de terrassen, winkels en het hoger onderwijs open kunnen en zou de avondklok mogelijk verdwijnen, beloofde het kabinet aanvankelijk. Maar die datum bleek een misrekening. De zorg bleek de toegenomen stroom van zieke mensen nog niet aan te kunnen, waardoor de beoogde versoepelingen werden uitgesteld.

Indien aankomende dinsdag alsnog het besluit valt om de versoepelingen wederom uit te stellen, schuift de uitvoering van het openingsplan een week op. Het demissionaire kabinet heeft gezegd nu per week over de situatie en mogelijke afschalingen te zullen beslissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden