NIEUWS

Kans dat Taliban aanwezig zijn bij Algemene Vergadering VN lijkt verkeken

De Taliban krijgen komende week waarschijnlijk geen spreektijd bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De moslimextremisten hadden daar na hun machtsgreep in Afghanistan wel om gevraagd, maar volgens een VN-woordvoerder is een gezant van de afgezette regering officieel aangemeld om zijn land te vertegenwoordigen.

De Algemene Vergadering van de VN deze week. De Taliban krijgen geen spreekrecht, omdat de VN de gezant van de afgezette Afghaanse regering als vertegenwoordiger van het land beschouwen. Beeld AFP
De Algemene Vergadering van de VN deze week. De Taliban krijgen geen spreekrecht, omdat de VN de gezant van de afgezette Afghaanse regering als vertegenwoordiger van het land beschouwen.Beeld AFP

De Taliban liepen vorige maand met een bliksemoffensief Afghanistan onder de voet terwijl buitenlandse troepen zich terugtrokken. Ze sturen nu aan op internationale erkenning van hun regime en willen hun land onder meer vertegenwoordigen bij de Algemene Vergadering.

Bij dat overlegorgaan waar alle VN-lidstaten deel van uitmaken, worden in deze periode de jaarlijkse speeches van wereldleiders gehouden. Zo sprak de Nederlandse premier Mark Rutte afgelopen vrijdag. Hij had het toen onder meer over de situatie in Afghanistan, waar ook Nederland de afgelopen twee decennia actief is geweest.

De kans dat een vertegenwoordiger van de Taliban komende maandag kan speechen in New York, lijkt te zijn verkeken. Gezant Ghulam Isaczai van de voormalige Afghaanse regering heeft dan al spreektijd toegewezen gekregen, aldus de VN.

Een comité met vertegenwoordigers van negen lidstaten moet uiteindelijk beslissen welke ambassadeur het erkent: die van de Taliban of de huidige gezant Isaczai. Dat comité heeft voor zover bekend nog geen bijeenkomst gepland om dat te bespreken. Dat betekent dat Isaczai voorlopig kan aanblijven.

De moslimfundamentalisten wilden door hun eigen kandidaat naar voren te schuiven juist een herhaling voorkomen van hun eerste machtsperiode. Toen ze tussen 1996 en 2001 ook de scepter zwaaiden over Afghanistan, weigerden de VN de Taliban-regering te erkennen. De ambassadeur van de afgezette regering-Rabbani bleef daardoor jarenlang op de VN-post.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden