Kans aanval van VS op Irak toegenomen na eis Saddam

Het Pentagon heeft president Bush een aantal scenario's voorgelegd voor een militaire aanval om de Iraakse leider Saddam Hussein ten val te brengen....

Van onze correspondent Bert Lanting

Het Iraakse regime liet afgelopen weekeinde weten dat het niet akkoord zal gaan met de terugkeer van de VN-inspecteurs als de Veiligheidsraad in een resolutie afwijkt van een compromis-afspraak die VN-chef Kofi Annan in 1998 met Irak maakte. Daarin kreeg Irak de toezegging dat VN-inspecteurs slechts toegang tot de presidentiële paleizen zouden krijgen, als ze zouden worden begeleid door diplomaten.

De VS eisen dat de VN-inspecteurs onbelemmerd toegang krijgen tot alle installaties en overheidsgebouwen die zij willen onderzoeken.

De VS zijn nog druk bezig in de Veiligheidsraad steun te werven voor een harde resolutie waarin de weg wordt vrijgemaakt voor militair optreden indien Irak zich niet aan de bevelen van de Veiligheidsraad houdt. Naar verluidt willen de VS dat Irak zelf een lijst opstelt van alle verboden wapens die het heeft. Mocht blijken dat Irak wapens verborgen probeert te houden, dan zou dat aanleiding voor militaire actie kunnen zijn.

Het is nog onduidelijk of de VS daarvoor de steun zullen krijgen van Rusland en Frankrijk, die huiverig staan tegenover militaire actie tegen Irak.

Volgens Amerikaanse kranten heeft generaal Tommy Franks, die ook de leiding had over de oorlog in Afghanistan, president Bush begin deze maand de militaire plannen voor optreden tegen Irak voorgelegd. Volgens de Washington Post hebben de militaire planners voorkeur voor een bliksemaanval die vooral is gericht op de machtsbasis van Saddam Hussein: zijn paleizen en bunkers, de presidentiële lijfwacht, de Republikeinse Garde, de geheime politie, zijn commandocentra en de communicatiesystemen.

Op die manier wil het Pentagon Saddam afsnijden van de troepen in de rest van het land, in de hoop dat die snel zullen capituleren. Het doel van de strategie is te laten zien dat het gaat om een aanval op Saddam Hussein, niet om een aanval op Irak. 'Ons doel is te laten zien dat we als bevrijders komen, niet als bezetters', zo haalde de Washington Post een Pentagon-functionaris aan.

Het grootste probleem is ervoor te zorgen dat Saddam niet de kans krijgt biologische of chemische wapens te gebruiken. Daarom zullen de VS volgens de krant meteen proberen alle Iraakse raketten en vliegtuigen uit te schakelen .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden