Kannetje olijfolie blijft in restaurant

VAN ONZE CORRESPONDENT MARC PEEPERKORN

BRUSSEL - Het glazen of metalen kannetje olijfolie blijft op tafel in restaurants. Een voorstel om vanaf 1 januari alleen nog verzegelde flesjes olie toe te staan - om gesjoemel met de kwaliteit te voorkomen - werd donderdag ijlings teruggetrokken door de Europese Commissie.

In een toelichting verklaarde Europees Commissaris Ciolos (landbouw) de ommezwaai uit de vernietigende kritiek van politici en burgers op het vorige week gepresenteerde plan. 'Het is duidelijk dat deze maatregel niet kan rekenen op de steun van de consument', oordeelde Ciolos donderdagmiddag. Het is ongebruikelijk dat de Commissie een door de lidstaten gesteund plan, zo snel naar de prullenbak verwijst.

Het voorstel om kannetjes en kommetjes olijfolie in de horeca in de ban te doen, vloeide voort uit het vorig jaar gelanceerde actieplan om de productie en kwaliteit van olijfolie te verbeteren. Een serieuze zaak: de EU levert 60 tot 70 procent van de wereldwijd verbruikte olijfolie.

Om de consument te verzekeren dat hij de olijfolie krijgt waarvoor hij betaalt, zouden restaurants louter nog olie in niethervulbare flesjes met een duidelijk etiket mogen serveren. In Portugal bestaat dit voorschrift al sinds 2005 en de ervaringen zijn volgens de Commissie positief.

Nadat de lidstaten het kannetjesverbod sinds begin dit jaar verschillende malen hadden besproken, stemden ze er vorige week in meerderheid mee in: 15 landen voor (waaronder de grote olijfolieproducenten Spanje, Italië, Griekenland en Portugal), 9 tegen (waaronder Nederland en Duitsland) en 3 onthoudingen (Groot-Brittannië, België, Hongarije). Omdat de meerderheid krap was, lag een definitief besluit in handen van de Commissie.

Direct na het bekend worden van de stemming, barstte de kritiek los. Vooral Groot-Brittannië had geen goed woord over wat zij beschouwde als ziekelijke bemoeizucht uit Brussel. Dat Londen met zijn stemonthouding de voorstanders van het verbod aan een meerderheid had geholpen, bleef onvermeld.

Commissieambtenaren waren ongelukkig met de kwestie. Zij beaamden dat het voorstel schadelijk was voor de reputatie van de Commissie, die met de crisis toch andere problemen zou moeten oplossen. Tegelijkertijd benadrukten ze dat de lidstaten de vragende én goedkeurende partij waren geweest.

Na nader beraad besloot Ciolos niettemin het voorstel terug te nemen. Hij belooft op korte termijn de olijfolieproducenten, restauranthouders en consumenten te raadplegen over alternatieven. De Duitse minister Aigner (consumentenbescherming) reageerde onmiddellijk instemmend: 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.' Volgens Aigner heeft de EU behoefte aan minder bureaucratie, niet aan meer lege flesjes.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden