Kankerpatiënten die langer doorwerken zouden langer leven. Maar klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: kankerpatiënten leven langer als ze blijven doorwerken.

Beeld Colourbox

Van wie komt die claim?

Kankerpatiënten kunnen voor hun gezondheid soms beter aan het werk blijven, meldde RTL Nieuws afgelopen week. Dat blijkt uit een nieuwe richtlijn van bedrijfsartsen. Vooral opvallend was wat de nieuwslezer vervolgens vertelde: 'En het is zelfs aangetoond dat kankerpatiënten die langer doorwerken, langer leven.' Die boodschap prijkte bovendien met grote letters op de achtergrond.

Klopt het?

Dat werk veel positieve effecten heeft, zoals sociale zingeving, is vaak aangetoond. Maar in hoeverre zoiets op medisch vlak kwaadaardige kankercellen de kop zou helpen indrukken, is nog maar de vraag. Eerder onderzoek naar positief denken en kankergenezing bleek namelijk teleurstellend: de ziekte is even dodelijk voor hoopvolle, als voor sombere patiënten.

Daarom trekken we voor de zekerheid de bewering na bij de Nederlandse Verenging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), die de nieuwe richtlijn over kanker en werk publiceerde. 'De uitspraak dat mensen die werken met kanker langer leven, komt niet bij ons vandaan', zegt Carel Hulshof, projectleider van de richtlijn en bijzonder hoogleraar aan het Amsterdam Medisch Centrum (AMC). 'Het staat nergens in onze richtlijn.'

Studies die zouden bewijzen dat werk kankerpatiënten zou helpen overleven, kent Hulshof ook niet. Saskia Duijts, senior onderzoeker bij het VUmc en het Antoni van Leeuwenhoek, heeft er ook nooit van gehoord. 'Ik ben op de hoogte van de laatste literatuur op dit gebied, dus er zou heel recent een studie moeten zijn verschenen die dat beweert. Maar ik kan me dat niet voorstellen.'

Duijts kan wel begrijpen waar de verwarring bij dit soort uitspraken vandaan zou kunnen komen. Kankerpatiënten die een mildere vorm van kanker hebben en een goede kans op genezing, zijn vaak ook degene die weer vroeg terugkomen op het werk. Patiënten met een slechtere prognose keren minder vaak terug.

De vraag is dus waar RTL de bewering vandaan heeft. 'RTL Nieuws baseerde de bewering op een rondgang onder verschillende deskundigen, onder meer van de NVAB', reageert een woordvoerder. 'In z'n algemeenheid draagt [doorwerken] volgens hen bij aan de kwaliteit van leven en daarmee ook aan de mogelijke levensverwachting. Voor de suggestie dat mensen met kanker langer leven als ze doorwerken bestaat geen wetenschappelijke onderbouwing; die formulering was dus te kort door de bocht.'

Een risico van zo'n bewering is natuurlijk dat mensen bij wie kanker wordt geconstateerd gaan denken dat ze aan het werk móéten. Maar dat is niet de bedoeling, zegt AMC-onderzoeker Angela de Boer. 'Er moet niet naar het werk gepusht worden terwijl iemand nog doodmoe is, maar alle mogelijkheden bespreken, dat moet wel. Werk is gewoon heel belangrijk voor mensen.'

Eindoordeel

Terugkeren op de werkvloer kan goed zijn voor het welzijn van sommige kankerpatiënten. Maar dat ze er langer van zouden leven, is nooit bewezen.

Ziet u een bericht waarvan u denkt: klopt dit wel? Mail naar kloptditwel@volkskrant.nl

Lees meer over kanker en de bestrijding ervan

'Gepersonaliseerd vaccin' tegen kanker boekt eerste succes
Het vaccin leert het immuunsysteem de kanker te herkennen en geeft als signaal: val de stukken molecuul aan die hier niet horen.

Crème die zonvrij bruin mogelijk maakt lijkt nieuw wapen tegen huidkanker
Amerikanen hebben een middel ontwikkeld dat het pigment in de huid stimuleert. Het lijkt een nieuw wapen tegen huidkanker. Direct op het gezicht smeren, wordt het advies, zodra het middel verkrijgbaar is.

Broccoli in opkomst: is dit de nieuwe antikankergroente?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden