Kankerkomedie zonder dreiging

Film legt onbeholpenheid bloot van de mensen om kankerpatiënten heen.

Regie Jonathan Levine.

Met Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anna Kendrick.

In 22 zalen.

Schwannoma neurofibrosarcoma. Zo heet de zeldzame vorm van kanker waar de 27-jarige, toch altijd zo voorzichtige Adam door wordt overvallen. En dat is slecht nieuws, weten de oudere lotgenoten met wie hij tijdens de chemotherapie space-koekjes deelt: 'Hoe meer lettergrepen, hoe erger het is.'

Een kankerkomedie: de combinatie is verfrissend. Eindelijk een film die het drama durft te benaderen met humor. Eentje die geen huilbuien toont, maar laat zien hoe je met een kale kop en medicinale marihuana gemakkelijk vrouwen kunt versieren. Scenarist Will Reiser baseerde het script op zijn eigen ervaringen en weet precies hoe schrijnend grappig goede bedoelingen kunnen zijn: van de collega die hem omhelst en zegt hoeveel hij hem gaat missen tot de hand die de therapeute telkens bemoedigend op zijn arm legt.

Toch blijft juist Adam ongrijpbaar, en dat ligt niet aan de uitstekend acterende Joseph Gordon-Levitt. Het is een typische binnenvetter: een breuk met zijn vriendin lijkt hem meer pijn te doen dan de 50 procent kans dat hij zijn ziekte niet overleeft. Alleen bij een therapeute - volgens de filmwetten natuurlijk jong, mooi en vrijgezel - durft hij steeds meer van zijn twijfels te laten zien. 'Het ergste is', zo vertelt hij haar, 'dat niemand uitspreekt dat je doodgaat.'

En dat is precies wat er wringt in 50/50: de film doet ook alsof er weinig aan de hand is. Adam kotst een keer van de chemo, maar een mentale inzinking en een dode lotgenoot ten spijt: de kanker is wel levensbedreigend, maar zo voelt het amper.

Het had de balans tussen tragedie en komedie net iets meer pit kunnen geven. Nu is patiënt Adam vooral een instrument om op een luchtige manier de onbeholpenheid van zijn omgeving bloot te leggen. Zo is 50/50 een vrolijke do's en don'ts-film voor mensen die niet echt met kanker willen of kunnen dealen, maar toch moeten. En dat zijn er nogal wat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden