Kankerbehandeling Bilthoven moet stoppen, zegt Inspectie

Een nieuwe alternatieve therapie waarbij kankerpatiënten worden behandeld met natriumbicarbonaat is zo riskant dat die niet meer mag worden toegepast....

Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg op basis van rapporten van twee deskundigen. Aanleiding is de dood in oktober van een 58-jarige kankerpatiënte na behandeling in de Kliniek voor Preventieve Geneeskunde Berg en Bosch in Bilthoven.

In de reconstructie van die zaak in de Volkskrant vertelde haar vriend dat ze dagen achtereen natriumbicarbonaat ingespoten had gekregen. Justitie gaat uit van een onnatuurlijke dood, maar is nog niet klaar met een eigen onderzoek.

De omstreden therapie is bedacht door de Italiaanse arts Tullio Simoncini die meent dat kanker een schimmel is die met injecties natriumbicarbonaat (baksoda) valt te bestrijden. Hij is uitgegroeid tot de hoop van honderden uitbehandelde patiënten, die veel geld overhebben voor een behandeling.

Margreeth Vroom, anesthesioloog-intensivist in het AMC en Sjoerd Rodenhuis, internist-oncoloog in het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, concluderen dat de behandeling geen effect heeft en bij kankerpatiënten juist leidt tot grote gezondheidsrisico’s. Rodenhuis noemt de informatie die Simoncini aan patiënten geeft misleidend. Wie kijkt naar hoe het menselijk lichaam werkt, zegt hij, moet vaststellen dat natriumbicarbonaat de tumor niet kan aanpakken. ‘Daarom is er nooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.’

Tumoren hebben een relatief lage zuurgraad omdat ze deels verstoken blijven van zuurstof. Kanker aanpakken door de gezwellen minder zuur te maken, is onmogelijk, zegt hij. Toediening van natriumbicarbonaat maakt het bloed tijdelijk iets minder zuur, maar een teveel aan bicarbonaat wordt snel uitgeplast. ‘Het effect op de tumor is dus nihil.’

Het paardenmiddel van de Italiaanse dokter is een rechtstreekse injectie in de tumor, maar ook die heeft volgens Rodenhuis weinig effect. ‘Een tumor groeit aan de sprieterige uiteinden. Juist daar is zuurgraad niet laag omdat die uiteinden in de buurt zitten van zuurstofrijk bloed.’

De Nederlandse patiënten van Simoncini kregen zes dagen achtereen in korte tijd 500 ml natriumbicarbonaat in een oplossing van 4,2 procent. Later werd de sessie drie keer herhaald. Vroom: ‘Dat zijn forse hoeveelheden’.

Kwetsbare patiënten kunnen er krampen, hartritmestoornissen en een verminderde pompfunctie van het hart aan overhouden. Hartpatiënten kunnen kortademig worden en een verhoogde bloeddruk krijgen. ‘Het kan zijn dat de artsen achter deze theorie de wetenschap niet goed hebben begrepen’, zegt oncoloog Rodenhuis. ‘Het kan ook zijn dat ze opzettelijk onzin verkopen. Dat laatste acht ik niet onmogelijk.’ Inspecteur-generaal Van der Wal spreekt van ‘niet ongevaarlijke flauwekul’.

De Inspectie wil artsen die de behandeling geven tuchtrechtelijk vervolgen. Tuchtrechtelijke vervolging van Simoncini is onmogelijk, erkent Van der Wal, omdat hij niet in het Nederlandse register staat. Als hij zijn praktijk doorzet, kan alleen Justitie hem stoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden