Kanker kost EU-lidstaten 126 miljard euro per jaar

Kanker heeft in 2009 in de 27 EU-lidstaten alles bij elkaar 126 miljard euro aan kosten veroorzaakt. Dat blijkt althans uit een Britse studie waarin niet alleen de directe kosten voor de gezondheidszorg meetellen, maar ook die vanwege afwezigheid, invaliditeit en de tijd die familie en vrienden met de patiënt doorbrachten als gevolg van de ziekte.

Redactie
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Onderzoekers van de universiteit van Oxford hebben voor het eerst geprobeerd de volledige economische kosten van kanker in de Europese Unie te becijferen. 'Voor de kwantificering van het economisch gewicht van kanker in de EU is niet alleen een schatting nodig van de kosten voor de gezondheidszorg', schrijven de wetenschappers in het tijdschrift The Lancet, 'maar ook een raming van de gemiste opbrengst door het niet kunnen werken (invaliditeit of vroegtijdig overlijden) en door mantelzorg door de naasten van de patiënten.'

Gezondheidszorg
Hun schatting heeft betrekking op 2009. Dat is het meest recente jaar waarvoor volledige cijfers beschikbaar waren. Ze baseerden zich op 150 uiteenlopende bronnen. Van de 126 miljard euro had 51 miljard betrekking op de gezondheidszorg. Dat bedrag komt overigens neer op 4 procent van de totale uitgaven op dat gebied in de Europese Unie.

Van de economische last betreft 60 procent uitgaven buiten de gezondheidszorg, met voor bijna 43 miljard euro aan productiviteitsverlies als gevolg van vroegtijdige overlijdens. De kosten van in totaal 83 miljoen dagen arbeidsongeschiktheid wegens ziekteverlof of wegens de onmogelijkheid te werken als gevolg van kanker, wordt in de studie op 9,43 miljard euro geraamd. Voorts komt het onderzoek uit op bijna drie miljard uren verzorging door vrienden en familie, waar een bedrag van 23,2 miljard euro op wordt geplakt.

Medicijnen
Van de 51 miljard euro aan gezondheidskosten wegen de ziekenhuisuitgaven met 28,4 miljard euro het zwaarst, vóór de kosten voor medicijnen (13,6 miljard euro).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden