Kanker( 2 )

enkjan Smits heeft prostaatkanker - dat u het weet. Nadat het oud-jurylid van Idols en de X-Factor het zijn familie had verteld, mocht het 'naar buiten', in RTL Boulevard. Typisch symptoomgeval: televisie heeft een ongezonde obsessie voor bloed, leed en tranen. Er gaat geen avond voorbij waarop je niet in de poli van een ziekenhuis belandt, in gapende wonden van een buikoperatie staart of wordt getrakteerd op lotgevallen.


Donderdag in NCRV's Achter de voordeur het - mooi vertelde - verhaal van Maurice Deelen, wiens buren niet wisten dat hij door een hersenbloeding aan extreem geheugenverlies lijdt. In de categorie kermisattracties op SBS 6: Bizar: de man zonder onderlichaam.


Opmerkelijker was toch het 'discussieprogramma' van MAX, Hollandse zaken. Over kanker - daar gingen we weer. Presentator Cees Grimbergen zette de somberste toon met zijn opening: 'Het is niet meer de vraag óf je het krijgt, maar wanneer.' Hij sprak over 'het zwaard van Damocles'.


Aan tafel zat René Bernards, deze week de meest geziene gesprekspartner over kanker, na zijn zogenaamd nieuwe (maar in werkelijkheid al maandenoude) uitspraak dat kanker over twintig jaar niet meer dodelijk zal zijn. Vrijwel alle actualiteitenrubrieken sloegen erop aan. Dat leende zich aan het einde van deze week voor een goed gesprek over kanker, (valse) hoop en de discutabele manier waarop Bernards en zijn spindoctoren van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis welbewust de kortzichtigheid van de media gebruikten ten bate van een wervingsactie voor AvL-onderzoek. Niets daarvan.


Het ging over angst. Vooral de angst van Grimbergen, die zich na een bezoek aan het AvL 'kwetsbaarder' voelde dan voorheen.


Kanker was steeds vaker in het nieuws, stelde Grimbergen, alsof de media daar ook niets aan konden doen. In de zaal verspreidde hij het donkere doodsbesef: 'Wie van jullie houdt er nou rekening mee dat hij volgende week of maand getroffen wordt door kanker?'


Verschillende patiënten, onder wie Willeke van Ammelrooy, vertelden over hun kanker, en het leven erna. Opvallendst was Dennis, patiënt met uitgezaaide botkanker. Zijn nuchterheid stond recht tegenover de paniekzaaierij van de presentator. Die wilde van iedereen weten of diens kanker het gevolg kon zijn van levensstijl. De een at alleen nog volgens het Moermandieet, de ander deed na haar borstamputaties aan yoga en meditatie. De nuchtere Dennis had eens voor 12 euro een kilo abrikozenpitten besteld. 'Daarna was ik stabiel, maar ben helemaal vergeten een nieuwe kist te bestellen.'


De kern van het gesprek woekerde alle kanten uit. In de zee van angst waren feiten verdronken. Die kwamen uiteindelijk van kankeronderzoeker Bernards, die beaamde dat het bericht van Michael Douglas ('Orale seks is kankerverwekkend') echt waar is.


Cees: 'Dat is even slikken.'


Bernards: 'Het is maar de vraag of dat zo verstandig is.'


Of de dokter bang was dat hij de gevreesde ziekte zelf kreeg, wilde Cees weten.


De dokter was wederom buitengewoon nuchter. 'Van leven ga je dood, Dat is het enige dat we echt zeker weten. Ik kan morgenochtend ook onder de tram komen. Zo is het gewoon.'


Buiten roken ('Ver bovenaan') en overmatig drankgebruik is kanker domweg 'gewoon pech'.


Die schaarse nuchtere feiten zijn toch het beste medicijn tegen het angstvirus dat zich hier in de huiskamers verspreidde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden