Kangoeroeleer is even superieur als omstreden

Beeld ap

Wat moeten ze in Californië met kangoeroes?

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de bekende buideldieren, maar van hun huid is prima leer te maken. Leer dat als superieur wordt gezien zelfs, getuige de twee tot drie miljoen beesten die jaarlijks worden afgeschoten voor commerciële doeleinden (een mooie huid is zo'n 45 euro waard). Zo wordt het vaak gebruikt in de schoenen van profvoetballers of in de handschoenen van brandweerlieden.

Toch staat de export behoorlijk onder druk. Vooral vanwege druk van dierenbeschermers gebruikt sportgigant Adidas het leer al sinds 2012 nauwelijks meer, vorig jaar deed Rusland al het kangoeroevlees in de ban en nu dreigt ook Californië weg te vallen als afzetmarkt.

Informatie

Wat? Kangoeroes
Waarnaartoe? Californië

Is de handel dan zo omstreden?

In een bepaald opzicht wel. De kangoeroe is een symbool van de Australische natie en heeft een hoog knuffelgehalte. Mede daardoor voeren protestgroepen al tientallen jaren actie tegen het op grote schaal afschieten van de dieren. Dat ging lange tijd met succes: de import van kangoeroeproducten was vanaf 1971 bijvoorbeeld verboden in Californië. In 2007 is dat verbod voor een termijn van acht jaar opgeheven, omdat het de laatste jaren juist weer bijzonder goed gaat met de beesten - ze leven weer met tientallen miljoenen in het wild.

Partijen die betrokken zijn bij de handel beweren dat het afschieten juist een kangoeroeplaag voorkomt. Verhandelen dus, zeggen de voorstanders. Ook na 2015, wanneer het verbod dus eigenlijk weer zou ingaan.

Bovendien niet onbelangrijk: de jagers gaan duurzaam en diervriendelijk te werk, zeggen ze. Toch is er een aantal dierenbeschermers en wetenschappers dat die opvatting bestrijdt.

Wil Californië nu wel of juist geen kangoeroes?

Dat weten we donderdag. Dan stemt de Californische Senaat over een wetsontwerp en zal blijken wie er aan het langste eind trekt. De Australische regering is in ieder geval met een stevige lobby bezig om de handel in kangoeroeproducten voor onbepaalde tijd toe te staan. Er is een tweederde meerderheid nodig om het voorstel aan te kunnen nemen. Als dat gebeurt, kunnen profvoetballers en brandweermannen blijven profiteren van de voordelen van kangoeroeleer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.