NieuwsSchaken

Kandidatentoernooi schaken in Rusland toch stilgelegd

Na lang aarzelen heeft de wereldschaakbond Fide besloten het kandidatentoernooi in de Russische stad Jekaterinenburg stop te zetten. Donderdagochtend kregen de buitenlandse deelnemers en officials de opdracht hun koffers te pakken en zich gereed te maken voor een haastig vertrek uit Rusland.

Gert Ligterink
De Fransman Maxime Vachier-Lagrave  (L) en de Amerikaan Fabiano Caruana. Beeld Alexei Kolchin/TASS
De Fransman Maxime Vachier-Lagrave (L) en de Amerikaan Fabiano Caruana.Beeld Alexei Kolchin/TASS

In een verklaring schrijft Fide-president Arkadi Dvorkovitsj dat een tijdige en veilige thuisreis niet langer kan worden gegarandeerd, nu Rusland vanaf vrijdag het luchtverkeer met andere landen stillegt. De bond zal proberen chartervluchten te arrangeren voor de buitenlandse gasten, onder wie de Nederlander Anish Giri.

Het toernooi, waarin het recht op een WK-match tegen de Noor Magnus Carlsen op het spel staat, is afgebroken na zeven van de veertien ronden. Als het in de vermoedelijk verre toekomst wordt voortgezet, blijven de in de eerste helft behaalde resultaten staan. De Rus Ian Nepomniatsjtsji en de Fransman Maxime Vachier-Lagrave voeren het klassement aan met een score van 4,5 uit 7.

Uit de eerste reacties van de spelers spreekt berusting en zorg over de nabije toekomst. De Chinees Hao Wang, vanaf het begin voorstander van afgelasting, zei in een gesprek met de site chess.com dat het een slechte grap was geweest om het toernooi door te laten gaan. ‘Ik kon me nauwelijks concentreren doordat ik steeds werd afgeleid. Er kwam slecht nieuws uit China en ik maakte me zorgen over de terugreis.’

De Amerikaan Fabiano Caruana twitterde: ‘Het toernooi is voorlopig voorbij, maar het moeilijke deel komt nog: thuiskomen. Ik verwacht in een wereld binnen te komen die ik amper herken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden