Kandidatenlijst van de PvdA toont maar enkele verrassingen

den haag ‘Dit is Nederland’, zei aanstaand PvdA-leider Job Cohen dinsdag over de kandidatenlijst waarmee hij op 9 juni de verkiezingen in gaat....

‘Een afspiegeling van ons land. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit team het verschil kunnen maken’, voorspelde Cohen.

De zeventig namen die de PvdA dinsdag in de Caballero Fabriek in Den Haag presenteerde, toont slechts een paar verrassingen. Lijstduwers zijn oud-minister Hedy d’Ancona en Lodewijk de Waal, voormalig voorzitter van de FNV. Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter in Amsterdam, komt als hoogste nieuw binnen op nummer 15.

Voor de economische versterking is Ed Groot aangezocht, columnist bij Het Financieele Dagblad. Rotterdam wordt beter vertegenwoordigd met de komst van het hoofd van de wijkpolitie in Capelle en Krimpen, Metin Çelik op 25. Oud-campagnestrateeg Jacques Monash staat op 29.

Ondanks de kritiek van vier jaar geleden staan mannen en vrouwen weer om en om op de lijst. Toen was de klacht dat deskundigheid het aflegde tegen het vastgelegde quotum aan vrouwen. Daardoor zou een zwakke Tweede Kamerfractie zijn ontstaan.

De nieuwe kieslijst lijkt af te rekenen met Kamerleden die de afgelopen jaren voor ‘gedoe’ zorgden. Financiënspecialist Paul Tang en Europawoordvoerder Luuk Blom trokken zich terug. Beiden kwamen ongunstig in het nieuws. Tang gaf toe de Miljoenennota vóór Prinsjesdag aan RTL Nieuws te hebben gelekt; Blom bedreigde jongeren die sneeuwballen tegen zijn raam gooiden.

De huidige Kamerleden Paul Kalma en Mei Li Vos krijgen een opvallend lage notering. Ze staan respectievelijk op 38 en 41. Maakt de PvdA de huidige peilingen waar (rond de 33 zetels), dan vallen zij buiten de boot. Kalma, voorzitter van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA, toonde zich de afgelopen jaren een buitenbeentje van de fractie, door een stem tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar en ingezonden krantenartikelen tegen de partijkoers.

Beoogd lijsttrekker Job Cohen liet weten de komende jaren hoe dan ook de politiek leider van de PvdA te blijven – óók als hij eventueel in een nieuw kabinet stapt. ‘Ik ben kandidaat-premier, maar ik blijf ook partijleider.’ Wouter Bos, PvdA-leider tot het partijcongres op 25 april, was niet onverdeeld gelukkig met die dubbelrol. Cohen zei in Den Haag een ‘nieuwe politiek’ te willen voeren die ‘problemen benoemt om ze op te lossen, die verschillen aan de orde stelt om ze te overbruggen’.

De kandidatenlijst is een concept. Zondag stemmen de leden erover op het partijcongres in Nijmegen.

Yvonne Doorduyn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.