Kandidatenlijst CDA: wethouder Oss op plek drie

Het CDA gaat de verkiezingen in met zijn huidige fractie, aangevuld met een paar uit het lokale bestuur afkomstige nieuwkomers. De dertien Kamerleden staan allemaal op een verkiesbare plaats, de laagste - Erik Ronnes - op plek 17.

Fractieleider Buma van het CDA met wethouder Rene Peters van Oss. Beeld anp

De lijst wordt net als vier jaar geleden aangevoerd door Sybrand Buma, dit keer zonder dat daar een interne verkiezing aan te pas kwam. Mona Keijzer is net als de vorige keer de nummer twee. Pieter Omtzigt, die vier jaar geleden op een onverkiesbare plek werd gezet en via 36.750 voorkeurstemmen in de Kamer kwam, staat nu op plek vier. Omtzigt, inmiddels dertien jaar Kamerervaring, wordt ook buiten zijn partij als een van de beste Kamerleden gezien. 'Na de plekken 51, 37, 29 en 39 ben ik blij verrast,' zegt Omtzigt. 'Ik zie het als een erkenning voor de manier waarop ik het Kamerlidmaatschap invul.' Madeleine van Toorenburg - plek vijf - en Pieter Heerma - plek 7- zijn de andere klimmers in de fractie.

Hoogste binnenkomer - op plek drie - is René Peters (40), die in de partij al langer als talent geldt. Als wethouder sociale zaken in Oss maakte Peters naam door de honderden vluchtelingen die de gemeente opvangt bij het gemeenschapsleven te betrekken. Door als gemeente voorzieningen te treffen, maar ook door van de inwoners te vragen hand- en spandiensten te verlenen.

CDA-leider Sybrand Buma. Beeld anp

Geen afspiegeling van de samenleving

Harry van der Molen (36), nu nog wethouder in Leeuwarden, staat op plek acht. Hij was jarenlang aanvoerder van jongerenafdeling CDJA . De huidige voorzitter, Julius Terpstra, kreeg plek 23. De provincie Limburg, van oudsher een machtsbasis voor het CDA, heeft drie kandidaten op een verkiesbare plek. Na Raymond Knops - plek 6 - zijn dat Mustafa Amhaouch (15) en Martijn van Helvert (16).

De roep van enkele CDA'ers, zoals de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge, om een lijst die een afspiegeling van de samenleving is, vond weinig weerklank. Naast Amhaouch is Mustafa Bal, voormalig statenlid van Zuid-Holland, de enige vertegenwoordiger van minderheden op de lijst. Hij kreeg plek 40.

Wiljan Vloet, trainer van FC Den Bosch, staat op plek 43. 'Ik ben al langer lid van het CDA, als een hobby', vertelde hij het Brabants Dagblad. Vloet heeft niet de ambitie Kamerlid te worden. 'Dat lijkt me logisch.' Arjan Erkel, die een boek schreef over zijn ontvoering in Dagestan, staat op plek 29.

Concept

Bij de verkiezingen van 2012 leed het CDA een grote nederlaag. De fractie ging terug van 21 naar 13. Die nederlaag ging gepaard met een vernieuwing, acht leden van de huidige fractie zijn pas vier jaar of korter Kamerlid. Dat verkleint de druk om de lijst ingrijpend op te schudden.

Het verkiezingsprogramma van het CDA komt pas in oktober. De partij gaat eerst met duizend leden brainstormen. Dat gebeurt op de CDA1000, zaterdag in Amsterdam. De kandidatenlijst is een concept. Vier jaar geleden kreeg Omtzigt pas na tussenkomst van de leden een plek op de lijst.

In de peiling die EenVandaag dinsdag bracht, staat het CDA op 20 zetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden