Kandidaat voor Italië's grootste boekenprijs is in mysteries gehuld

Achter de belangrijkste boekenprijs van Italië gaat volgens Roberto Saviano, jawel, een schimmig spel schuil. Hij probeert dat nu te breken.

Silvio Berlusconi Beeld epa
Silvio BerlusconiBeeld epa

De ruwe realiteit die door de zinnen barst, toont dat de schrijver een man is. Of toch niet? Duidt de manier waarop het huiselijke van twee vrouwen is verbonden met het politieke van de maffiawereld er niet juist op dat de schrijver een vrouw is? Stereotypen of niet, Italië breekt zich het hoofd over de vraag wie schuilgaat achter het pseudoniem Elena Ferrante.

De vermoedelijk Napolitaanse schrijfster (of schrijver) debuteerde in 1992 met het boek L'Amore Molesto, waar regisseur Mario Martone een film van maakte. Ze staat nu in het middelpunt van de belangstelling, omdat schrijver Roberto Saviano haar heeft voorgedragen als kandidaat voor Italië's belangrijkste boekenprijs, de Premio Strega.

De schrijver die met zijn boeken over de 'Ndrangheta zijn leven zodanig in gevaar bracht dat hij ondergedoken leeft, roemt de schrijfster. Ze laat zich alleen beoordelen op haar door een kleine uitgever uitgegeven boeken en houdt haar identiteit verborgen. De ideale kandidaat om de Premio Strega mee op zijn kop te zetten, schrijft Saviano in La Repubblica, waarin hij klaagt over de akkoordjes die schuilgaan achter de uitreiking van de boekenprijs: 'Jouw deelname zou het gespeelde spel openbreken.'

Italiaanse boekenmarkt

De Premio Strega heeft grote invloed op welk boek de Italianen ieder jaar lezen - bijna 60 procent van de Italianen leest minder dan een boek per jaar - en wordt zelden gewonnen door kleine uitgeverijen. De grote uitgever Mondadori is in handen van Silvio Berlusconi. Met de geplande aanschaf van uitgeversgroep Rcs Libri is hij binnenkort mogelijk eigenaar van 40 procent van de boekenmarkt. Schrijvers maken zich zorgen.

Schrijfster Elena Ferrante voelt wel wat voor Saviano's plan met haar boek de macht van de grote uitgevers te testen, schrijft zij in een reactie op Saviano's brief in La Repubblica. Ook zij vermoedt dat de kandidaten al lang van te voren door de grote uitgevers zijn bepaald en de prijs zijn waarde heeft verloren. Tenzij zij dit jaar in de prijzen valt, natuurlijk. Of hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden