Kandidaat oppositie stevent af op stembuszege Bulgarije

Volgens eerste, nog onofficiële cijfers, stevent de Bulgaarse oppositiekandidaat Petar Stojanov af op een grote overwinning in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

SOFIA

Zijn rivaal Ivan Mazarov van de regerende socialisten zou op zo'n 37 procent blijven steken. Vorige week kwamen de twee tijdens de eerste verkiezingsronde als de kandidaten voor de tweede ronde naar voren.

Stojanov eindigde toen al als favoriet met 44 procent van de stemmen terwijl minister van Cultuur Mazarov 27 procent behaalde.

Omdat geen van beiden de absolute meerderheid had gekregen, moest er volgens de grondwet een tweede ronde komen.

De zege van Stojanov en zijn Unie van Democratische Krachten (SDS) betekent een bittere nederlaag voor de regerende ex-communisten van de Bulgaarse Socialistische Partij (BSP) van Mazarov. De BSP, die in 1994 aan de macht kwam, wordt afgestraft wegens haar onvermogen het verval van het land tegen te gaan.

De groeiende onvrede onder de kiezers heeft ook binnen de BSP geleid tot verdeeldheid. Hervormers binnen de partij eisen nu het vertrek van premier Zjan Videnov, een communist van de oude stempel die tevens leider van de BSP is.

Het staatshoofd heeft in Bulgarije een voornamelijk representatieve functie. Politiek en economisch beleid zijn in handen van regering en parlement, waar de ex-communisten de absolute meerderheid vormen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden