Kandidaat Nederlandse mensenrechtenprijs beschuldigt tegenstanders van lastercampagne

De Israëlische organisatie Gisha, die kandidaat is voor de Mensenrechtentulp 2017, zegt het slachtoffer te zijn van een lastercampagne in eigen land. De prijs wordt jaarlijks door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken uitgereikt aan een persoon of organisatie die opkomt voor mensenrechten.

Theo Koelé
Spelende kinderen op het strand van Gaza-stad Beeld anp
Spelende kinderen op het strand van Gaza-stadBeeld anp

Van eind vorige maand tot afgelopen donderdag kon via internet een stem worden uitgebracht op een van de tien genomineerden, waaronder Gisha. De organisatie bekommert zich vooral om het lot van de inwoners van Gaza, die al tien jaar te lijden hebben onder een strikte Israëlische blokkade.

Enkele rechtse groeperingen in Israël hebben Gisha op internet zwartgemaakt en deelnemers aan de stemming opgeroepen om op een van de andere kandidaten te stellen, aldus woordvoerder Shai Grunberg. 'Er zijn allerlei leugens over ons verspreid. We zouden haatdragend zijn tegenover Israëlische militairen, een internationale boycot tegen Israël steunen enzovoorts.'

In hoeverre de campagne effect heeft gehad, is niet meetbaar. De afgelopen week daalde Gisha in de stemming van plaats vier naar plaats zes, zo viel te zien op een speciale website van het ministerie, www.mensenrechtentulp.nl. Alleen de eerste drie kandidaten komen in aanmerking voor de prijs, waaraan een geldbedrag van 100 duizend euro is verbonden. Buitenlandse Zaken maakte vrijdag bekend dat Gisha niet bij de laatste drie was geëindigd. De overgebleven kandidaten zijn Mirza Shahzad Akbar (Pakistan), Wang Quanzhang (China) en Graciela Pérez Rodriguez uit Mexico.

Er werden in totaal 22 duizend stemmen uitgebracht. Later dit jaar zal een keuze uit deze topdrie gemaakt worden door minister Bert Koenders of, waarschijnlijker, zijn opvolger.

Buitenlandse Zaken zegt er alles aan gedaan te hebben om manipulatie van de stemming te voorkomen. Zo wordt maximaal één stem per e-mailadres meegeteld. Dat er een publieke discussie ontstaat rondom deze of gene kandidaat vindt het ministerie in principe een goede zaak: 'Uiteindelijk kan zo'n debat over mensenrechten bijdragen aan zichtbaarheid van mensenrechtenverdedigers (individuen en organisaties) en verbetering van de mensenrechtensituatie'.

Gisha stelt daartegenover dat de tegencampagne in Israël onderdeel is van 'een groeiend fenomeen': het in diskrediet brengen van iedereen die de rechten van de Palestijnen wil behartigen.

De geestverwante organisatie Breaking the Silence (BtS) verwijt de regering stemmingmakerij en het scheppen van een klimaat waarin 'links' wordt belasterd en bedreigd. BtS laat militairen aan het woord over hun ervaringen in de bezette gebieden, en wordt om die reden door prominente politici bestempeld als 'verraders', 'spionnen' en 'vijfde colonne'.

Begin week werd een rechtse activist aangeklaagd die van plan zou zijn geweest een kantoor van de organisatie in brand te steken. Volgens medeoprichter van BtS Yehuda Shaul voelen de man en veel andere Israëliers zich gesterkt door de uitspraken van politici.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden