Kandidaat met beste plan wordt curator 'Venetië'

Mondriaanfonds lanceert nieuwe procedure voor keuze van curator van Nederlands paviljoen op biënnale Venetië.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER SARAH VENEMA

Het Mondriaan Fonds gaat op een andere manier een curator selecteren voor het Nederlandse paviljoen op de aankomende Biënnale van Venetië. Geïnteresseerden kunnen een plan insturen voor de presentatie op de internationale kunsttentoonstelling. De kandidaat met het beste plan wordt curator.

De afgelopen jaren was er kritiek op de curatoren die de Mondriaan Stichting voordroeg. Met die ophef heeft de nieuwe sollicitatieprocedure niets te maken, zegt waarnemend directeur Madeleine van Lennep. 'Dit leek ons een goed moment voor een nieuwe procedure.

Die stichting is dit jaar samengevoegd met het fonds BKVB en heet nu Mondriaan Fonds. Voormalig directeur Gitta Luiten heeft afscheid genomen en er is een nieuw cultuurbeleid in aankomst.

Directeur Van Lennep: 'We speelden al langer met het idee. We hopen dat er interessante plannen binnenkomen die we anders niet hadden kunnen verwachten.'

De curator stelt de presentatie van het Nederlandse paviljoen samen. Op het prestigieuze evenement presenteren landen zich (in 2013 voor de 55ste keer) in kunstpaviljoens.

In 2006 was een aantal musea gepikeerd toen de stichting Maria Hlavajova aanstelde als curator. Zij was afkomstig van de kleinere kunstinstelling Basis voor Actuele Kunst (BAK). De musea voelden zich door de aanstelling gepasseerd en vonden de procedure niet transparant.

Van Lennep zelf zegt tevreden te zijn over de curatoren van de voorgaande jaren. 'Met de keuze voor Hlavajova maakten we ook duidelijk dat het in de kunstwereld niet alleen om de grote kunstmusea draait. Toch blijft de inzending voor Venetië altijd problematisch. Het gaat over de presentatie van nationale identiteit in de kunst in een paviljoen. Die presentatie moet optimaal gebruikt worden, zodat de door Nederland gepresenteerde kunstenaars worden gezien en gewaardeerd.'

Het Mondriaan Fonds legt de keuze voor de curator nu bij een commissie met 'kennis van de Nederlandse kunst en expertise van de internationale perspectieven'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden