Kandidaat-Kamerlid GroenLinks blijkt directeur brievenbusfirma en trekt zich terug

Vijf dagen voor de verkiezingen heeft het kandidaat-Kamerlid Maya van der Steenhoven van GroenLinks zich teruggetrokken. Ze besloot hiertoe nadat was gebleken dat ze voorkomt in de zogenoemde Panama Papers. De energiespecialiste had voor GroenLinks verzwegen dat ze mededirecteur is van een brievenbusfirma van haar vader op het belastingparadijs Seychellen.

Redactie
Het kantoor van MossackFonseca in Panama. Beeld Reuters
Het kantoor van MossackFonseca in Panama.Beeld Reuters

GroenLinks is juist voorstander van een keiharde aanpak van de belastingontwijking die onder meer door de onthulling van de administratie van belastingadvieskantoor Mossack Fonseca & Co, de zogeheten Panama Papers, aan het licht werd gebracht.

Mossack Fonseca & Co hielp tal van bedrijven hun geld buiten het zicht van de fiscus te houden. Van der Steenhoven stond op de 24ste plaats. Zij blijkt sinds eind 2011, zo meldden Trouw en het Financieele Dagblad vrijdag, directeur te zijn van Sky Wing International Commercial Co. ltd. Dit bedrijfje werd in 2006 op de Seychellen opgericht door haar vader met hulp van Mossack Fonseca. Haar vader is een vroegere directeur van DSM in China die zaken doet vanuit het land.

Van der Steenhoven zegt in een verklaring dat zij door haar vader werd gevraagd om onbetaald bestuurder te worden van Sky Wing omdat haar moeder in die tijd ziek was. Het bedrijfje werd volgens haar opgericht zodat haar vader makkelijker zaken kon doen vanuit China.

Profijt

Het kandidaat-Kamerlid zegt haar vader de afgelopen twee jaar te hebben gevraagd om haar te schrappen als bestuurder. Op vrijdag moest ze echter toegeven dat ze nog steeds directeur is van Sky Wing. 'Dit is helaas nog niet gebeurd', aldus Van der Steenhoven.

Ze zegt nooit profijt te hebben gehad van het bedrijf. Omdat ze GroenLinks niet volledig heeft ingelicht, besloot Van der Steenhoven zich toch terug te trekken. Ze wil de partij geen schade berokkenen. GroenLinks zegt in een reactie dat Van der Steenhoven nooit op de lijst was geplaatst als ze de functie keurig had gemeld.

De kieslijst voor de verkiezingen kon vrijdag niet meer worden aangepast. Haar 24e plaats op de kandidatenlijst lijkt geen verkiesbare plaats. Maar als GroenLinks gaat deelnemen aan een nieuw kabinet en hogergeplaatste kandidaten in de regering zouden belanden, zou ze misschien toch aanspraak kunnen maken op een Kamerzetel. Van der Steenhoven en GroenLinks zeggen dat zij haar aanspraken op een Kamerzetel echter opgeeft, mocht de partij gaan regeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden