Kan Wouter Bos even contact opnemen met de redactie?

Er wordt wel eens anders beweerd, maar dit kabinet is dol op journalisten. Bijna elke minister heeft er eentje voor zichzelf....

Aan de bar van Perscentrum Nieuwspoort werd Pieter Klein welkom in de club geheten. 'Je gaat weer iets heel nieuws leren. Dat is leuk hoor', zei Gerard van der Wulp op vaderlijke toon. Henk Brons knikte tevreden. De woordvoerders van de minister-president kunnen het weten. Journalisten waren ze immers. Net als Pieter Klein, de roemruchte primeurjager van RTL-nieuws, die deze week zijn overgang bekend maakte naar het ministerie van Financiën. Hij spreekt voortaan namens minister Zalm.

Klein is de enige niet. Er wordt wel eens anders beweerd, maar dit kabinet is dol op journalisten. Om de berichtgeving over zichzelf in goede banen te leiden heeft bijna elke minister een voormalig journalist in dienst. Hans van den Broek (AD) werkt tegenwoordig voor Van der Hoeven, Jan Greijn (Radio 1) voor Pechtold, Job Frieszo (Journaal) dient Brinkhorst, Stephan Koole (AD) De Geus, Cor Groeneweg (Radio 1) zit bij Hoogervorst, Herman van Gelderen (Netwerk) bij Bot. Met de afdeling persvoorlichting van Sociale Zaken kan je makkelijk een regionale krant runnen, zoveel journalisten zitten er.

Zo gaat dat nou eenmaal. Je begint met de politieberichten, na de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam doe je eens een lekkere fraudezaak, er volgt een correspondentschap in het buitenland en je staat nog een paar jaar bij deuren van Haagse achterkamers te wachten tot de politici naar buiten komen. Dan is het zover: het discrete telefoontje of je eens kunt komen praten.

Eens een keer iets heel anders doen, een kijkje in de keuken nemen, leiding geven aan tientallen mensen, ambtenarenschaal 18, welke journalist wil het niet?

Er zijn er die nog verder gaan. Volkskrant-journalist José Smits solliciteerde jaren geleden tussen het schrijven van stukken over het beleid van PvdA-minister Melkert door naar het Kamerlidmaatschap voor de PvdA.

Het werd pas bekend toen een collega uit dezelfde redactieruimte de kandidatenlijst te pakken kreeg.

Frits Wester beroemt zich erop als enige Haagse journalist te zijn gevraagd voor een kabinetspost. Die wees hij hooghartig af. Maar echt meetellen doet dat niet, want het was voor de LPF. Zijn post ging naar de bassist van Kajak.

Helpt het al die bewindslieden, zo'n journalist in huis?

Die weet natuurlijk precies wat de media willen horen en wat niet. Maar de baas blijft zichzelf. Frieszo kon Brinkhorst niet tegenhouden toen die voor het Euroreferendum zei dat het 'licht uit zou gaan' bij een 'Nee'. En een minister van Volksgezondheid die in de Kamer kotsgebaren maakt, daar helpt geen Cor Groeneweg aan.

Aan de andere kant zullen we nooit weten hoe het met dit kabinet was afgelopen zónder de journalistieke hulptroepen.

Het is voor journalisten in ieder geval een geruststellende gedachte dat er leven is na de krant. En je hoeft er niet eens de knusse kaasstolp voor te verlaten.

Binnenskamers spraken wij laatst Wouter Bos. We informeerden of hij zijn ploeg voor 2007 al rond heeft. En hij maar denken dat wij uit waren op een primeur voor de krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden