Column

Kan Trump wel inflatie en hogere renten realiseren?

'Deficits don't matter' ('Overheidstekorten doen er niet toe'), zei Dick Cheney, vicepresident tijdens het bewind van president George W. Bush in 2000. Hij wees daarbij toen naar Japan. En de VS zijn ook vrolijk doorgegaan met schulden maken. Zelfs de kredietcrisis zeven jaar later bracht daar geen verandering in.

Neppe dollarbiljetten met de beeltenis van Donald Trump, verkocht tijdens een campagnebijeenkomst in Ohio.Beeld afp

Donald Trump heeft de woorden van Cheney in de oren geknoopt. Hij zal de tekorten fiks verder opvoeren, hoewel tijdens het presidentschap van Obama de Amerikaanse staatsschuld al is verdubbeld van 10 naar 20 duizend miljard (20 biljoen) dollar.

Maar dat was kruimelwerk, net als de acties van de Fed, die voor 4,5 biljoen dollar obligaties opkocht en op de balans zette. Mogelijk zal onder Trump de staatsschuld vervier- of vervijfvoudigen tot 100 biljoen dollar in de hoop dat daarmee wel groei, inflatie en hogere renten zullen worden gecreëerd. Trump wil hoe dan ook bij spaarders en pensioenfondsen weer een glimlach op het gezicht kunnen toveren.

Alleen de bouw van een 3.145 kilometer lange muur op de grens met Mexico (geschatte kosten ergens tussen de 10- en 25 miljard) zal daarvoor onvoldoende zijn. Trump zal bij iedere middelgrote stad een JFK-achtig vliegveld moeten laten aanleggen, de prairies moeten voorzien van een even fijnmazig spoornet als dat van de provincie Utrecht en ervoor zorgen dat er al binnen vier jaar mensen op de planeet Mars bivakkeren en niet, zoals Elon Musk hoopt, pas in 2033.

Er wordt op de financiële markten rekening mee gehouden dat hij ver komt. De rendementen op de obligatiemarkten hebben de sterkste stijging sinds 2003 laten zien: met bijna 1 procentpunt voor Amerikaanse obligaties met een looptijd van tien jaar en met meer dan 1 procentpunt voor die met een looptijd van dertig jaar.

Als Trump zoveel wil uitgeven zal hij ook heel veel geld moeten gaan lenen, waardoor de rente oploopt. Dat maakt de nu geplaatste obligaties tegen een lage rente minder aantrekkelijk. Die zijn in de verwachting van ongekende budgettaire geld-over-de-balk-gooierij ook gekelderd.

Als Trump daadwerkelijk zoveel geld in de infrastructuur en andere plannen steekt en tegelijkertijd de belastingen verlaagt, bedient hij ook de keynesianen op hun wenken. Die pleiten al jaren voor een zogenoemde stimulus door het vergroten van overheidstekorten. Daardoor zal de huidige lage groei kunnen worden versneld, waardoor de economie aantrekt en de werkgelegenheid stijgt.

En als het in de grootste economie ter wereld gaat regenen, dan komen er vanzelf druppels terecht in de rest van de wereld. Daardoor zit ook de rente in Europa in de lift. De vicieuze cirkel van bezuinigen, vraaguitval, dalende rente en deflatie zal uiteindelijk kunnen worden doorbroken.

Alleen werkt het alleen als overheidsschulden er ooit toe gaan doen zonder dat de zeepbel knapt.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden