Column

Kan trojka Grieken uithongeren?

Peter de Waard
De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis (L) praat met voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (R). Beeld epa
De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis (L) praat met voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (R).Beeld epa

Er zijn opvallend veel computergames waarin met een ouderwetse belegering van een stad punten kunnen worden gescoord. De aanvallers die de stad hebben omsingeld smijten met een enorme katapult grote stenen op de dikke stadsmuur. De verdedigers gooien hete pek en kokende olie over de hoofden van de belegeraars totdat ze door honger en ziekten niet meer kunnen.

De middeleeuwse vorm van krijgskunde heeft in de eurozone een financiële variant gekregen waarvan ook een game kan worden gemaakt: de al vijf jaar durende belegering van Griekenland door de trojka van IMF, ECB en EU. Het land met de onwelgevallige premier Tsipras en zijn hofnar Varoufakis lijkt telkens murw gebeukt totdat er door de omsingeling toch weer vers eten, nieuwe pek en medicijnen glippen.

Een humanitaire catastrofe dreigt, maar van opgeven wil Syriza niet weten. Griekse ziekenhuizen kunnen geen dokters meer aannemen en kampen met tekorten aan pijnstillers, scharen en zelfs lakens. Er zouden al operaties zijn uitgevoerd zonder verdoving.

Inmiddels hebben tweeënhalf miljoen Grieken geen ziektekostenverzekering meer - vijf keer zo veel als voor de crisis. Het aantal armen steeg van 7 naar 32 procent van de bevolking, aldus de OESO. De werkloosheid is boven de 25 procent gekomen en stijgt verder, omdat de overheid lopende projecten, bijvoorbeeld wegverbeteringen, wegens geldgebrek moet stilleggen. Het aantal voedselbanken explodeert, net als het aantal daklozen, wat wordt verergerd door het feit dat voor veel Afrikaanse vluchtelingen Griekenland een eerste land van aankomst in Europa is.

De buitenwereld vindt dat de Grieken dit aan zichzelf hebben te wijten. Ze hebben op te grote voet geleefd en niet tijdig schoon schip gemaakt. Ze moeten maar harder werken (ze hebben overigens al de langste werkweken) en dingen maken waar de rest van de wereld op zit te wachten (Griekse Volkswagens of smartphones). Ze hebben een regering van stijfkoppen gekozen die weigert een tarief van 5 euro in te voeren voor ziekenbezoek en de vrije stroom voor daklozen af te schaffen, zoals de EU wil.

Net zoals de Grieken niet willen opgeven, durft de trojka niet de stormaanval in te zetten. De verdedigers vinden telkens nieuwe middelen, zoals een opslag op pintransacties, om de strijd te rekken. De aanvallers bedenken telkens nieuwe deadlines om niet door te zetten.

De tragedie lijkt op het beleg van Troje van 3.000 jaar geleden met Tsipras als Hector en Dijsselbloem als Achilles. Die strijd duurde tien jaar. Hector werd verslagen door Achilles, maar de laatste wist dat hij uiteindelijk ook in de strijd zou sterven. Als Griekenland valt, zou een volgende vluchtelingenstroom naar het noorden worden gecreëerd met als enig lichtpuntje dat ze geen gevaarlijke zee hoeven over te steken.

Daarom duurt het beleg net zo lang totdat Dijsselbloem een houten paard heeft.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden