Kan superrijke Hillary wel opkomen voor gewone man?

Hillary Clinton staat pal voor de gewone man, maar haar geld komt vooral van de rijken. Sinds begin 2014 hebben zij en Bill meer dan 25 miljoen dollar geïncasseerd met speeches voor grote bedrijven, banken en andere organisaties.

Hilary en Bill Clinton.Beeld reuters

Het bedrag komt van de Clintons zelf. Omdat Hillary zich officieel kandidaat heeft gesteld, is zij verplicht haar inkomsten te rapporteren aan de Federale Kiescommissie. De 25 miljoen werd de afgelopen zestien maanden verdiend met zo'n honderd speeches. Hillary's boek Hard Choices leverde 5 miljoen dollar extra op. Ze betalen 30 procent belasting over dit geld.

Verrassend is het nieuws niet. Bekend is dat de Clintons sinds Bills vertrek als president in januari 2001 veel geld ophalen in het sprekerscircuit. De teller staat op 125 miljoen dollar. Ze behoren tot de top op de lijst van Amerikaanse grootverdieners. Niet eens de bovenste 1 procent, maar de bovenste 0,1 procent.

Dat is een hoek waar Hillary politiek niet wil zitten. Zij presenteert zich als de kandidaat van de 99 procent van gewone Amerikanen. In de campagne zal moeten blijken hoe geloofwaardig de kiezers haar vinden als politicus die de economische ongelijkheid wil aanpakken.

Toespraken

Hillary is vanwege haar kandidatuur gestopt met het geven van betaalde toespraken. Bill gaat ermee door. 'Ik moet onze rekeningen betalen', zegt hij. Het is de vraag of dat wel zo'n handige opmerking is. Want wat mogen dat dan wel voor rekeningen zijn dat je 250.000 dollar voor een speech vraagt?, zullen de ploeteraars in de suburbs denken. Vast niet dezelfde rekeningen als die zij maandelijks met een wee gevoel in de buik openmaken.

Wat ook in het nadeel van Hillary kan werken, is dat een deel van haar Democratische partij onder leiding van senator Elizabeth Warren naar links beweegt. Zo dreigt voor haar, ironisch genoeg, hetzelfde gevaar als voor Mitt Romney in de presidentsverkiezingen van 2012. President Obama en de Democraten slaagden er toen met succes in de Republikein neer te zetten als een kapitalist en miljonair die ver afstond van het volk. Nu is het de beurt aan de Republikeinen. Bills opmerking over de rekeningen werd meteen aangegrepen om te beweren dat de Clintons hun voeling met het gewone leven hebben verloren.

Boek

Hillary ligt dus al vroeg in de campagne op de pijnbank. Het boek Clinton Cash van Peter Schweizer krijgt veel aandacht. Hij meent dat de Clintons zich kwetsbaar hebben gemaakt voor de schijn van belangenverstrengeling door met de Clinton Stichting geld van ondernemingen, buitenlandse regeringen en banken aan te nemen dat terwijl Hillary als minister van Buitenlandse Zaken besluiten moest nemen die donoren raakten.

Schweizer zegt geen smoking guns te hebben gevonden, geen heterdaadje, maar zo werkt het waarschijnlijk ook niet. Clinton-kenner Joe Klein vindt dat het boek niet kan worden afgedaan als een rechtse aanval. The New York Times deed nader onderzoek naar een door Schweizer genoemde uraniumdeal met Rusland, waaruit bleek dat de Clintons in een grijze zone belandden die ze zouden moeten willen vermijden.

Ondertussen houdt de harde kern van de Democratische achterban volgens peilingen haar vertrouwen in Hillary.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden