Kan Segers dit uitleggen aan mijn dochter?

Een kleine groep gelovige politici ligt dwars om het meervoudig ouderschap juridisch te regelen.

Formatie-onderhandelaars Carola Schouten en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.Beeld ANP

Wij hebben twee kinderen, Noud en Mare. Een zoon van 6 en een dochter van 2. Ze wonen bij me, ze noemen me allebei papa, ze zijn gepland en zeer gewenst. Ze hebben twee vaders en een moeder (bij wie ze de helft van de tijd wonen). Ik dacht dat we, met D66 voorop, dit nu eindelijk ook juridisch gingen regelen in Nederland.

Meervoudig ouderschap

Maar volgens de heer Segers, de onderhandelaar namens de ChristenUnie bij de kabinetsformatie, en zijn achterban mag mijn dochter niet mijn juridische dochter worden. Het Algemeen Dagblad meldt 'dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben afgesproken een onderzoek in te stellen naar meervoudig ouderschap. Deze kwestie zou daarmee voorlopig worden geparkeerd. CDA en vooral CU zijn tegen. Die partij vindt dat de 'biologische werkelijkheid' dat een kind één vader en één moeder heeft, niet mag worden genegeerd.'

Volgens de heer Segers en zijn achterban mag mijn dochter dus niet mijn juridische dochter worden.

Waarom mogen de heer Segers en zijn zeer kleine achterban maatschappelijke ontwikkelingen negeren? En daarmee een groep mensen, die uit liefde een gezin stichten de (juridische) erkenning misgunnen? Waarom leggen ze het advies van de staatscommissie Herijking ouderschap naast zich neer? En daarbij, wat maakt het uit voor de heer Segers zijn achterban? Mededogen en compassie? Voor elkaar zorgen? Daar gaat het toch om? Past dat niet juist bij de grondbeginselen van de partij van de heer Segers?

Sander Beunk.

Wetgeving aanpassen

De groep geplande 'meeroudergezinnen' bestaat namelijk, en groeit als kool. En de heer Segers helpt ons nu niet. Momenteel betekent het dat er in ons gezin altijd één iemand is die niets over onze kinderen te zeggen heeft. Kom ik bijvoorbeeld in een noodsituatie terecht met Mare, het biologische kind van mijn vriend, dan kan ik in het ziekenhuis geen beslissingen nemen. Puur omdat ik niet de wettelijke vader ben, terwijl ze wel gewoon mijn kind is.

'Ieder kind heeft er belang bij dat zijn juridische positie zoveel als mogelijk vanaf zijn geboorte is geregeld. De vele verschillende gezinssituaties die vandaag de dag in Nederland voorkomen, maken het nodig dat wetgeving en beleid op het terrein van ouderschap en gezag worden aangepast.' Dat schrijft de staatscommissie Herijking ouderschap in het rapport Kind en ouders in de 21ste eeuw.

Meer zekerheid

'Een juridische ouderschapsband met het kind biedt meer zekerheid dat ouders en kind ook tijdens het opgroeien van het kind met elkaar verbonden blijven. Vandaag de dag zijn er, meer dan vroeger, verschillende gezinssituaties: eenoudergezinnen, samengestelde gezinnen (fusiegezinnen), gezinnen van ouders van gelijk geslacht (regenbooggezinnen), meergeneratiegezinnen en meerdere personen die met elkaar een of meer kinderen verzorgen en opvoeden. De Staatscommissie wil de belangen van kinderen in al dit soort gezinssituaties juridisch borgen. Zo wil zij onder meer een regeling instellen voor juridisch meerouderschap en meeroudergezag.'

Deze juridische zekerheid wordt ons blijkbaar nu door een kleine groep gelovige politici nog steeds ontnomen. Kan de heer Segers dan ook aan mijn dochter komen uitleggen dat ik haar papa niet ben? Of zullen we het toch maar gewoon gaan regelen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden