Kan Schengen worden opgezegd?

 

Een file van 30 kilometer tot Antwerpen van boze vakantiegangers die niet de grens naar Nederland over kunnen omdat het douanepersoneel bij Hazeldonk staakt.

Een land zonder Schengen brengt visioenen boven van oude Polygoonbeelden met de stem van Philip Bloemendal. Naast vuilnisophalers en luchtverkeersleiders kunnen douaneambtenaren als de beste het land met een staking ontregelen.

Deze zomer is het dertig jaar geleden dat in het Luxemburgse grensplaatsje Schengen het vrije verkeer van personen werd vastgelegd. Toen deden vijf landen mee, nu zijn dat er 22, waaronder ook niet-EU-landen als Noorwegen en Zwitserland.

Geert Wilders wil dat verdrag nu opzeggen, hetgeen in feite inhoudt dat alle grenscontroles weer terug moeten keren. In plaats van met 100 kilometer langs Hazeldonk te scheuren moet iedereen daar tonen dat er in zijn paspoort geen stempel van Lampedusa staat. Helaas is Hazeldonk bij Breda niet de enige grensovergang. Zelfs de Koninklijke Marechaussee weet na 30 jaar niet meer hoeveel grensovergangen er met de buurlanden België en Duitsland zijn, laat staan hoeveel het zou kosten om die dag en nacht weer te bewaken.

In totaal zijn er 1.300 grenspalen geplaatst, hetgeen een indicatie zou kunnen zijn. Dat betekent dat er zeker meer dan duizend nieuwe slagbomen moeten worden geïnstalleerd. De huidige sterkte van de Koninklijke Marechaussee (zesduizend) zou zeker moeten worden verdrievoudigd om die bomen te bedienen na een grondige inspectie van het paspoort. Dat zou conservatief geschat al gauw een extra jaarlijkse last van ruim 1 miljard euro betekenen. En daarbij is niet gerekend met de economische schade als gevolg van alle grensverstoppingen voor een uitgesproken handelsland als Nederland. Afgezien van de traditionele politieke correctheid is het begrijpelijk dat geen econoom PVV stemt.

Overigens zullen slagbomen alleen illegalen niet tegenhouden. Groot-Brittannië heeft het Verdrag van Schengen niet ondertekend maar heeft van alle EU-landen mogelijk de meeste illegalen. Daarvoor zou langs de hele grens met Duitsland en België (1.027 kilometer) een 3 meter hoog hek moeten worden geplaatst, zoals het Dodenhek uit de Eerste Wereldoorlog dat vele honderden mensen het leven kostte. Voor alle zekerheid zou er voor het hek nog een mijnenveld van 20 meter moeten komen.

Nederland kan zich daarna koesteren in zijn afzondering, zij het dat langs de grens in Duitsland en België spontaan tientallen kampen zullen ontstaan met vluchtelingen die deze magische heilstaat alsnog willen binnenkomen. Dat verandert pas als het land zo snel verarmt dat de Nederlanders zelf wegtrekken. Het opzeggen van Schengen is een even grote economische ramp als het doorsteken van alle dijken.

Als de file bij Hazeldonk een visioen is, dan toch een angstvisioen waarvan de mensen zich vandaag bewust moeten zijn.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.