Kan Ploumen extra groei redden?


Vraag een Nederlander in het café wat hij van TTIP vindt en hij steekt blijkbaar meteen een duim omhoog alsof er een premiumpils mee wordt bedoeld. Want na de Litouwers, Roemenen en Maltezers zijn de Nederlanders de grootste voorstanders van TTIP. Liefst 74 procent zegt voor te zijn. Bij de Roemenen en Maltezers is dit 75 procent en bij de Litouwers 79 procent. Van de Fransen is 60 procent voor en van de Italianen 57 procent. Gemiddeld steunt 58 procent van de Europeanen TTIP.

Alleen in Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg zijn er meer tegen- dan voorstanders van TTIP, dat niet staat voor een biermerk maar voor Transatlantic Trade and Investment Partnership, of in gewoon Nederlands Trans-Atlantisch Handels- en Investeringsverdrag.

Waar Euromonitor, in opdracht van de Europese Unie, zijn onderzoek naar de meningen over TTIP heeft gedaan is onbekend. Maar er zal niet zijn geënquêteerd voor De Kuip of in een café in de Schilderswijk. Zelfs in academische kringen zou vanwege de complexiteit van dit handelspact geen representatieve steekproef over TTIP te houden zijn. Experts in de Tweede Kamer zijn allang de draad kwijt in de eindeloze en uiterst mysterieus lijkende onderhandelingen tussen de EU en de VS om tot een definitief akkoord te komen. Oorzaak zijn de vele juridische voetangels en klemmen.

Meer handel is goed voor de economie. Daar twijfelt niemand aan. En iedereen in Europa zit te springen om aantrekkende groei. Dat geldt zeker voor dit kabinet dat zo slecht scoort in de peilingen. Staatssecretaris Ploumen, verantwoordelijk voor buitenlandse handel, wil TTIP erdoor drukken met het argument dat er 0,5 procent groei bij komt omdat handelsbarrières wegvallen. Nederland zou als exportland hierdoor 86 miljard euro extra verdienen. Baggeraars, bloembollenkwekers en de zuivelindustrie krijgen toegang tot een markt die bijna even groot is al s de Europese Unie. In 2017 zou het verdrag er voor ratificatie klaar moeten liggen.

Maar aan de andere kant is er angst dat TTIP zal leiden tot slechtere arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid, en minder hygiëne en veiligheid. En met de opkomst van het populisme is het uiterst riskant nog een stukje nationale soevereiniteit in te leveren voor extra groei en banen. Rechts is daarom tegen. En links vreest dat TTIP de EU dwingt Amerikaans hormoonvlees en genetisch gemodificeerde granen toe te laten, net als schaliegasboringen. Anders zouden de Amerikanen miljoenen aan schadeloosstellingen kunnen eisen.

Als konijn toverde Ploumen daarom afgelopen weekeinde een konijn uit de hoge hoed dat moet voorkomen dat Europa politiek onwenselijke zaken moet binnenlaten: een internationaal hof dat beleidsvrijheid moet garanderen. Of TTIP wordt verkocht met een stukje extra bureaucratie.

Benieuwd wat ze in het café van de schuimkraag van Ploumen vinden.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden