Kan patiënt huisarts nog kiezen?

Zorgverzekeraar Menzis koopt met een private investeerder gezondheidscentra op. Wat merkt de patiënt hiervan?

Wat moet een zorgverzekeraar met een huisartsenpraktijk?

Menzis is vooral in Oost-Groningen aan het kopen geslagen. Daar dreigt een tekort omdat het gros van de huisartsen de komende jaren met pensioen gaat en veel jonge huisartsen geen eigen praktijk willen, zeker niet op het platteland. Zorgverzekeraars hebben de plicht zorg te regelen voor hun verzekerden.


Hoe beter de eerstelijnszorg, hoe minder beroep verzekerden doen op de dure ziekenhuiszorg, meent de zorgverzekeraar. Vandaar dat ze investeren in het oprichten van multidisciplinaire gezondheidscentra, waar zorgverleners intensief met elkaar samenwerken om patiënten gezond te houden.


Waarom zou een huisarts kiezen voor een commerciële praktijk?

Huisartsen, fysiotherapeuten en andere paramedici zijn daar in loondienst. Dat scheelt een hoop administratieve rompslomp, waardoor ze meer tijd hebben voor patiëntenzorg. Bovendien is loondienst handig voor vrouwelijke artsen die vaak in deeltijd willen werken.


Gaat de zorgverzekeraar zo niet op de stoel van de dokter zitten?

Die vrees bestaat zeker. Verzekeraars moeten in het nieuwe zorgstelsel de namens de patiënt de beste zorg inkopen. Nu ze werk beginnen te maken van die taak en selectiever zorg gaan inkopen, zijn de rapen gaar. Bij de pogingen van zorgverzekeraars de zorg efficiënter, effectiever of klantvriendelijker in te richten, springen artsen telkens op de bres voor hun medische onafhankelijkheid.


De reflex is begrijpelijk, want verzekeraars hebben artsen de afgelopen jaren horendol gemaakt met administratieve lastendruk. Artsen moeten elk detail over de patiëntenzorg en hun bedrijfsvoering prijsgeven en verantwoorden. De angst is reëel dat grote verzekeraars vanwege hun grote inkoopmacht misbruik maken van die informatie en bijvoorbeeld proberen te besparen op lucratieve posten voor de arts of - in hun ogen onnodig - dure behandelingen.


Is het dan wel verstandig zorgverzekeraars toe te staan huisartsenpraktijken op te kopen?

Minister Schippers van Volksgezondheid wil te innige samenwerking tussen zorgverzekeraars en zorgverleners verbieden. Zij vreest vooral gedwongen winkelnering; de keuzevrijheid voor de patiënt staat onder druk. Voor Oost-Groningen maakt ze een uitzondering omdat het Menzis-initiatief een werkbare oplossing blijkt voor het huisartsentekort in de regio.


Overigens zal Schippers' verbod op het exploiteren van zorginstellingen geen effect hebben omdat Menzis niet zelf een zorgcentrum exploiteert.


Zelfs de patiëntenorganisatie NPCF waait de vrees voor te grote bemoeienis van verzekeraars weg. Voorzitter Wilna Wind: 'We hebben nog nooit bewezen gezien dat de verzekeraar op de stoel van de arts is gaan zitten.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden