Kan korfbalbond wel zonder Ahoy?

Ahoy was zaterdag weer het decor van het jaarlijkse korfbalfeest. Toch zijn er twijfels of het contract met de Rotterdamse accommodatie wel wordt verlengd.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER BRUIN

ROTTERDAM - Voor Rianne Echten is de eindstrijd om de nationale korfbaltitel een droom die uitkomt. Het sluitstuk van de best bekeken zaalcompetitie is een weergaloos feest, waar spelers van de beste teams van het seizoen onafgebroken worden toegezongen en bejubeld. In zo'n ambiance spelen en nog winnen ook geeft Rianne Echten een onovertroffen gevoel. Nee, ze weet het zeker, iets mooiers bestaat er niet in haar leven.

Het is de 25ste opeenvolgende korfbalfinale in Ahoy, de 29ste in totaal. Zoals alle voorgaande afleveringen is het een ongeëvenaard succesnummer. Kees Rodenburg, technisch directeur van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond KNKV, kan het wel verklaren. 'Het zegt natuurlijk ook iets over de competitieduels in de Korfbal League. Daar komen gemiddeld duizend toeschouwers op af. Als je dan een soort landdag hebt waarbij je elkaar kunt ontmoeten in een prachtige speelhal als Ahoy, dan blijft dat trekken.'

Korfbal heeft zich als een wortel vastgehecht aan Ahoy. 'Tot nu toe wel', zegt Rodenburg. 'Het is de enige accommodatie waarin het kan, of kon. We hebben de traditie van 25 jaar, waardoor het per jaar een grotere gevoelswaarde krijgt. Ahoy is een begrip. Je speelt voor Ahoy. Elke korfballer start z'n carrière met maar één droom: in Ahoy staan.'

Toch is het de vraag of de finales na 2015, als het contract tussen korfbalverbond en Ahoy eindigt, nog in de Rotterdamse korfbaltempel zullen worden verspeeld. Tot twee jaar geleden was er geen alternatief. Maar toen verrees Ziggo Dome in Amsterdam. Een moderne topsporthal die plaats biedt aan 17.000 toeschouwers, 7.000 à 8.000 meer dan in Ahoy.

Ziggo Dome is een serieuze kandidaat om de korfbalfinale over te nemen. Het KNKV is nu bezig de zakelijke aspecten op een rij te zetten. 'Sterke punten van Ziggo Dome zijn dat het publiek heel kort op het veld zit en de ontvangst van genodigden en overige gasten makkelijker dan in Ahoy verloopt. In theorie is het volledig geschikt, maar het heeft niet de naam Ahoy. De sentimentele kant in mij hecht daar veel waarde aan. Daar moet je mij niet over laten oordelen', zegt Rodenburg.

Dat er bij het korfbalverbond aan een overstap wordt gedacht komt doordat met de huur van Ahoy een gigantisch bedrag is gemoeid, volgens Rodenburg. 'Korfbal is een familiesport. Hier zitten veel families op de tribune. Dan kun je toegangskaartjes niet te duur maken. Het goedkoopste kaartje kost 25 euro. Daar zit dus spanning op. Als je de kosten van een korfbalfinale tegenover de baten zet, zit je dicht bij nul. We verliezen er niet op, maar we houden er weinig aan over.'

Voor 1990 werd de finale in verschillende locaties gespeeld, zoals de Vechtsebanen in Utrecht, de Rijnhal in Arnhem, de Frieslandhal in Leeuwarden en ook Ahoy, toen nog met wielerbaan. Het was overal en altijd uitverkocht. Soms al maanden tevoren, als de finalisten niet eens bekend waren. De keuze viel op Ahoy, omdat het de grootste toeschouwerscapaciteit bezat.

Toen in 2005 de overstap werd gemaakt van zestien teams in twee hoofdklassen naar tien sterkste clubs bij elkaar in de Korfbal League waren ze bij het KNKV even bang dat de magie zou worden verbroken, omdat iedere competitiewedstrijd een evenement op zich werd. Die angst bleek ongegrond.

Vernieuwingen als het invoeren van de schotklok, het vervangen van de rieten mand door een exemplaar van kunststof en het afschaffen van plooirokjes bij speelsters hebben de sport attractiever gemaakt. Nu wandelt de omroepster van dienst in latex hotpants met een microfoon in de hand door de zaal.

Zaterdag wordt PKC in een spannende finale als landskampioen onttroond door TOP: 21-20. De club uit Sassenheim is het hele seizoen al ongeslagen. Rianne Echten wordt tot beste speelster verkozen. Het levert haar een waardebon op van 150 euro. Vorig jaar vertrok ze bij Nic. uit Groningen om bij TOP een betere speelster te worden. De hele week gierden de zenuwen door haar lijf. Tot vlak voor de wedstrijd, toen wist ze haar focus daarop te richten. Ze speelde voor het eerst in Ahoy. 'Dat al die mensen naar deze wedstrijd kwamen kijken. Dat geeft een geweldig gevoel. Hier doe je het voor.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden