Vijf vragen

Kan ik vanaf 2016 nog mijn eigen huisarts kiezen?

Zorgverzekeraars zijn per 2016 niet langer verplicht om zorg te vergoeden van zorgverleners met wie ze geen contract hebben. Daarover heeft het kabinet een akkoord bereikt met coalitiepartijen PvdA en VVD en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De details van het akkoord zijn in handen van de Volkskrant. Wat betekent de wijziging voor u? Kunt u straks nog uw eigen arts kiezen?

Patiënten kunnen zelf hun huisarts, tandarts, fysiotherapeut, verloskundige of wijkverpleegkundige blijven kiezen. Beeld anp

Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgverleners en kopen voordelig grote hoeveelheden zorg in. Binnen de huidige wet is uw verzekeraar verplicht 80 procent van de kosten van een behandeling te betalen als u ervoor kiest uw operatie of therapie te ondergaan bij een specialist die geen contract heeft met uw verzekeraar. Het kabinet wil die regel schrappen en heeft daarover overeenstemming bereikt met de 'constructieve' oppositiepartijen (die samen genoeg zetels hebben om de coalitie van VVD en PvdA aan een meerderheid te helpen in de Eerste Kamer).

Mag de zorgverzekeraar straks bepalen van wie ik zorg krijg?
De zorgverzekeraar kan selectiever worden bij het sluiten van contracten. Kwaliteit en prijs van de zorg worden dan doorslaggevend. Het belangrijkste is dat de verzekeraar zorg door andere specialisten helemaal niet meer hoeft te vergoeden. Nu moeten ze nog 80 procent van de rekening betalen als u naar zo'n niet-gecontracteerde specialist gaat. U zult bij het kiezen van een verzekeraar en polis straks moeten overwegen welke zorg en zorgverleners u prefereert. Het aanbod zal per verzekeraar gaan verschillen. In 2016 zal gelden: hoe goedkoper de polis, des te minder specialisten zijn gecontracteerd. Dat kan betekenen dat u naar een ziekenhuis verderop moet in plaats van het hospitaal om de hoek.

Krijgt de zorgverzekeraar ook inspraak op mijn keuze van huisarts?
Nee, een aantal uitzonderingen op de regel blijven gelden. Het kabinet noemt dit 'zorg dicht in de buurt van mensen': de huisarts, de logopedist, de fysiotherapeut, de ergotherapeut, de verloskundige, de kraamzorg, de wijkverpleegkundige, de farmaceutische zorg van de apotheek, mondzorg (tenzij het om specialistische ingrepen gaat), oefentherapie en de diëtist. Deze zorgverleners blijven geheel uw eigen keuze, ongeacht bij welke verzekeraar u een polis heeft. De zorgverzekeraar zal de kosten, of 80 procent daarvan, moeten blijven vergoeden.

Maar als het op specialistische zorg aankomt heeft de zorgverzekeraar volledig vrij spel?
Ook dat is niet het geval. Voor de specialistische zorg en de geestelijke gezondheidszorg geldt straks dat verzekeraars bij hun inkoopbeleid rekening moeten houden met diversiteit: 'godsdienstige gezindte, levensovertuiging en culturele achtergrond'. Hoe dat precies zal uitpakken in de praktijk moet nog blijken, maar deze vereiste voorkomt dat verzekeraars de polis helemaal kaal kunnen strippen en bepaalde doelgroepen buiten boord vallen.

Kan de verzekeraar zomaar mijn polis veranderen?
Per 2016 kan uw zorgverzekeraar veranderingen in uw polis doorvoeren. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat uw verzekeraar niet langer heupoperaties in uw regio vergoedt, maar alleen nog dergelijke operaties inkoopt bij een ziekenhuis in een andere regio. U zult dus eind volgend jaar moeten overwegen of u onder de nieuwe voorwaarden met uw polis door wilt of liever een nieuwe polis bij een andere verzekeraar afsluit. Als uw behandeling langere tijd duurt, blijft de verzekeraar verplicht uw kosten te vergoeden tegen de afspraak die gold toen de behandeling begon.

Heb ik er ook nog voordeel bij?
Zorgverzekeraars zullen meer gaan concurreren, op prijs en op kwaliteit. In die zin wordt uw keuzevrijheid groter: kiest u voor een divers aanbod aan zorgverleners en zorg of voor een beperkt aanbod en een goedkope polis? Heeft u weinig zorg nodig en maakt het u niet veel uit van wie u die zorg krijgt, dan bent u in 2016 een stuk voordeliger uit. U kunt dan in zee gaan met een budgetverzekeraar. Voor diegenen die volledige vrije artsenkeuze willen behouden blijft de restitutiepolis bestaan. Deze polis is duurder, maar vergoedt alle zorgkosten ongeacht de zorgverlener. Of u zoekt iets ertussenin, een polis met een gevarieerd aanbod aan zorgverleners tegen een gemiddelde premie. De Nederlandse Zorgautoriteit zal erop moeten toezien, net als nu het geval is, dat diversiteit en kwaliteit van het aanbod gewaarborgd zijn. Het kabinet heeft het voornemen om in 2018 de wijziging te evaluëren.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.