Kan ik schade claimen bij een reis binnen Nederland?

Tijdens een verblijf van enkele dagen bij mijn dochter in Drenthe had ik schade aan mijn camera. Die kon ik niet claimen, omdat wij geen hotel hadden geboekt. Is zo'n reisverzekering wel zinvol?

Reinout van der Heijden
Vakantiegangers zitten aan tafel te eten op Vakantiepark de Klepperstee. Beeld anp
Vakantiegangers zitten aan tafel te eten op Vakantiepark de Klepperstee.Beeld anp

Reisverzekeringen hebben een beperkte dekking binnen Nederland. Een paar jaar geleden bood de verzekering van de Hema zelfs helemaal geen dekking binnen Nederland. Dat is aangepast na protest van de Consumentenbond. Maar het is raar dat de Hollandse Eenheids-Maatschappij als een van de weinige Nederlandse verzekeraars het eigen land van dekking uitsloot.

De meeste reisverzekeringen bieden alleen dekking als er binnen Nederland een betaalde overnachting heeft plaatsgevonden. Als u bij uw dochter logeert, heeft u dus geen dekking. En meestal ook niet als u in uw eigen recreatiewoning verblijft of een vaste plaats heeft voor uw tent of caravan.

Dezelfde dag

Wat staat er precies in de verzekeringsvoorwaarden? De Hema eist een overnachting bij een 'erkend reis- of vakantieverblijf', terwijl ING en Nationale Nederlanden in hun kleine lettertjes zetten dat u desgevraagd een rekening moet kunnen overleggen. Wie wil weten wat de Hema verstaat onder een 'erkend reis- of vakantieverblijf', moet per mail een vraag indienen. Na een dag volgt het antwoord: alles wat vooraf geboekt is, dus ook een B&B of Airbnb.

Een dagtripje naar een Nederlands pretpark is van dekking uitgesloten, omdat u dezelfde dag weer terugkeert. Wie een park in Duitsland of België bezoekt, heeft wel dekking. Een overnachting is dan niet nodig, omdat u in het buitenland bent geweest. U heeft dus een goed excuus om in Duitsland of België te tanken, als bewijs.

Mensen kunnen jaren verzekerd zijn zonder te weten waarvoor. Als zij dan iets claimen, wordt duidelijk dat het niet onder de dekking valt of er had een aanvullende module voor moeten worden afgesloten. Ook blijkt regelmatig dat er ergens anders al dekking voor is. Wie bij een vliegreis zijn bagage kwijtraakt, kan behalve bij zijn reisverzekering ook bij de luchtvaartmaatschappij of zijn inboedelverzekering met buitenhuisdekking claimen.

Eerst ingediende claim

Sommige verzekeringen hebben een eigen risico. Zoek dat van tevoren uit, want je kunt niet dubbel claimen en ook niet bij twee verzekeraars tegelijk. De eerst ingediende claim gaat voor.

Kortom, zoek eens uit welke verzekeringen u kunt schrappen. U heeft niets aan dubbele verzekeringen en ook niets aan verzekeringen voor schade die u best kunt betalen.

Nederlanders zijn notoir oververzekerd. Volgens mij komt dat door een combinatie van rijkdom en gierigheid. Wij vinden het vreselijk als wij schade hebben en die niet vergoed krijgen. Hadden we ons nou maar beter verzekerd! Om later geen spijt te hebben, nemen we overal een verzekering voor. En we zijn zo rijk, dat we ons dat kunnen veroorloven. Verzeker liever minder en spek je spaarrekening.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden