Kan ik nog mee op vakantie?

Ik ben een vrouw van in de 80 en loop zeer langzaam met een rollator. Ik ga al enkele jaren met veel plezier in de zomer twee weken op vakantie naar Portugal met het gezin van mijn dochter. Nu deelde mijn dochter mee dat ze zich schaamt om naast mij te moeten lopen. Wat moet ik nu doen? Kan ik nog mee op vakantie met het gezin van mijn dochter?

null Beeld
Beeld

Wat bedoelt ze echt?

Als u al enkele jaren met uw dochter en haar gezin op vakantie gaat, moet er toch een vertrouwensband zijn. U kunt dan ook gewoon aan uw dochter vragen wat zij precies bedoelt als zij zegt zich te schamen om naast u te lopen. Wellicht is het een onhandige manier om iets anders te zeggen, maar heeft zij nog geen manier gevonden om u duidelijk te maken dat zij liever niet heeft dat u meegaat. Is het alleen om de rollator of het langzame lopen? Dan moet uw dochter zich schamen voor haar gedrag. Ik hoop dat u met haar in gesprek kunt gaan en dat u, hoe het gesprek ook verloopt, uw band met haar en haar gezin kan behouden. Is dat niet het geval, vermaak dan uw rollator via uw testament aan uw dochter. Wie weet hoe hard zij hem nog nodig heeft.

Anna Bockma-Lengkeek (76), Amsterdam

Ze moet zich schamen

Ik heb mijn moeder tot haar 80ste meegenomen op vliegvakanties en daarna tot haar 90ste diverse keren per jaar op vakanties in Nederland, inderdaad met rollator en/of rolstoel en dat deed ik met liefde en plezier. Ik heb mij nooit voor haar geschaamd. Ja, uw dochter moet zich schamen, maar niet voor u.

Dirk Monkel (59), Veendam

Vragen stellen

Een maand geleden is mijn moeder op 74-jarige leeftijd overleden. Zes weken daarvoor zijn we nog op bezoek geweest bij mijn broer in Ierland. Mijn vader en zus duwden beurtelings de rolstoel, terwijl ik mijn moeders koffer droeg. Beseft uw dochter wel hoe laat het is en dat ze er op een dag misschien zelf zo bij loopt? Twee vragen die u haar best mag stellen. Ik zou er veel voor over hebben nog één keer naast mijn mindervalide moeder te lopen.

Arjan Verbruggen (45), Nieuwerkerk aan den IJssel

Sluit aan bij leeftijdgenoten

Bedank voor de eer. Het Rode Kruis en de Zonnebloem bieden fantastische vakanties aan voor mensen die hulp nodig hebben. Sluit u aan bij leeftijdgenoten. Dan schaamt niemand zich en mag u zijn wie bent. Koester de herinneringen en besef dat sommige dingen een keer ophouden. Dat hoort bij oud worden.

Nienke Kerkhoven-Staarink (74), Boxtel

Familie en verse vis

U zou dat zélf niet moeten willen, twee weken met uw dochters gezin op reis, slecht ter been of niet. Zij hebben recht op vakantie onder elkaar. Ik zou mijn zonen dat in elk geval nooit aandoen. Ga af en toe op bezoek. Familie en verse vis, u weet het: die blijven maar drie dagen fris.

Trees Roose (65), Haren

Over twee weken:

Hoe voorkom ik dat mijn dochter het contact verbreekt?

Toen mijn dochter erg jong was, ben ik gescheiden van haar moeder. Mijn dochter is nu 17 en heeft altijd bij mij gewoond. Er is nooit erg veel (maar wel redelijk goed) contact tussen mijn dochter en ex geweest. Mijn dochter ontwikkelde als puber echter een afkeer van haar moeder en begon de bezoeken steeds onplezieriger te vinden. Onlangs zijn haar grootouders van moeders kant overleden. Mijn dochter wil nu het contact met haar moeder verbreken, omdat ze daar 'alleen maar heen ging om opa en oma een plezier te doen'. Ik ben ertegen, want het zal mijn ex veel verdriet doen. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 5 september 2016 naar: wzud@volkskrant.nl

Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden