Kan ik mijn kinderen veilig rijst en rijstwafels geven?

Over de invloed van voeding op onze gezondheid. Deze week: Kan ik mijn kinderen veilig rijst en rijstwafels geven?

null Beeld null

Op ouderblogs waarschuwen moeders en vaders elkaar al een tijdje voor de rijstwafel. Het ooit zo geliefde - want gezond gewaande - tussendoortje, zou gif bevatten.

Arsenicum om precies te zijn, een goedje dat de meeste mensen vooral kennen als rattengif of uit de detectives van Agatha Christie. De vraag of er inderdaad arsenicum, arseen voor scheikundigen, in rijst zit is eenvoudig te beantwoorden. Dat zit er in. Belangrijker is natuurlijk om hoeveel het gaat en of dat gevaarlijk is. Arseen kan bij langdurige inname kankerverwekkend zijn.

Arseen zit van nature in de bodem en belandt zo in het grondwater dat bij de teelt van rijst wordt gebruikt. Omdat rijstvelden voortdurend onder water staan, neemt rijst meer arseen op dan 'droge' gewassen. Hoewel ook arseen in graangewassen en zuivelproducten wordt aangetroffen.

'De hoeveelheid arsenicum in rijst en rijstproducten zoals wafels of rijstmelk is ontzettend laag', zegt Martijn van der Lee, toxicoloog bij het RIKILT, het instituut van de Wageningen Universiteit, waar ons voedsel wordt getest op veiligheid.

Tot op heden vertrouwden we in Nederland op internationale controles voor arseen, legt Van der Lee uit. Maar ook bij het RIKILT en het Voedingscentrum kwamen veel vragen binnen van ongeruste consumenten over rijst en rijstwafels. Aanleiding was een Zweeds onderzoek uit 2015 en het advies van de Zweedse voedselautoriteit om kinderen geen 'rice cakes' meer te geven.

Daarom heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgelopen najaar 37 soorten rijstwafels onderzocht. Een ervan voldeed niet aan de norm van 0,3 mg per kilo die Nederland sinds dit jaar hanteert. Dit merk - om welk product het gaat wil de NVWA niet zeggen - mag in Nederland niet meer worden verkocht.

Martijn Katan, emeritus hoogleraar Voedingsleer van de Vrije Universiteit, noemt het arseengehalte van rijst en rijstwafels voor volwassenen niet zorgelijk. Wel adviseert hij kinderen niet elke dag rijstproducten te geven. 'Kinderen hebben een lager gewicht en krijgen daardoor naar verhouding twee tot drie keer zoveel arseen binnen als volwassenen. Geef je dreumes dus niet elke dag rijstwafels, rijstepap, rijstemelk en ook nog eens rijst bij het eten. Een bijkomend punt van overweging hierbij vind ik dat rijst arm is aan voedingsstoffen. Je zou kunnen zeggen dat rijstwafels qua voedingswaarde halverwege staan tussen cola en volkorenbrood. '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden